Изучаването на зомби апокалипсиса стана модно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© AMC
Антония Михайлова

Виртуалният проблем „зомби“ привлича все повече внимание на учени и медици. В коледния брой на авторитетното British Medical Journal се е появила поредната работа, в която този въпрос е разгледан професионално и от всички страни, с позоваване на реални изследвания и кино.

Според автора на статията проф. Тара Смит (Tara Smith) от Държавния университет в Кент (САЩ) различни „фиксирани“ в литературата и киното епидемии на зомби апокалипсис могат да бъдат предизвикани от различни вируси.

За това сочи дори фактът, че съвременните зомбита не са сборище чудовища от миналото. Неспокойните трупове са познати на човечеството от древни времена, но в последните години тези тромави, тъповати и разпадащи се пред очите чудовища бързо се изместват от „зомби ново поколение“ – невероятно ловки, силни и опасни.

Според проф. Смит вирусът може просто да е мутирал. Съдейки по обилните кръвоизливи, той може да е близък до този, който предизвиква хеморагичната треска ебола и първоначално да се е предавал по същия начин, както и реалният вирус – чрез кръв и други телесни течности при директен контакт и ухапване. Новата форма може да получи нови гени и да се „научи“ на доста по-опасния въздушно-капков път на предаване.

Според някои данни зомби вирусът може да усвоява и други начини на разпространение, включително чрез ухапване на насекоми и животни и дори с помощта на още неустановен механизъм, който кара да се бунтуват дори хора, които приживе не са демонстрирали признаци на инфекция. Всичко това, смята проф. Смит, създава небивала заплаха за човечеството и изисква съответни мерки. Неслучайно по време на „паметното“ въстание на зомбитата в Лондон през 2002 година се наложило властите да обявят карантина на цялата територия на британските острови.

От друга страна, професорът отбелязва, че зомби може да има и невирусна природа, макар че такава гледна точка не се смята за общоприета. По-конкретно Тара Смит напомня за паразитните гъби Cordyceps, които се срещат в някои тропически региони. Поразявайки различни видове насекоми, те буквално поемат контрол над нервната им система.

Не можем да не отбележим, че началото на зомби апокалипсиса според литературата обикновено се провокира от самото човечество. Опасните вируси, както сочат източниците, се съхраняват в свръхсекретни лаборатории, в които половината от служителите са безумни, а останалите са немарливи.

Впрочем проф. Смит не унива. „В литературата са описани множество остроумни начини за борба със зомбитата“, отбелязва тя.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори