Странен артефакт получи обяснение от социалните мрежи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Israel Antiquities Authority
Антония Михайлова

Работник на едно от гробищата в Израел открил странен артефакт, който учените не могли да обяснят. Археолозите не успели да определят предназначението на загадъчната находка и се обърнали към израелците чрез социалните мрежи с молба за помощ. Един от потребителите помогнал на учените.

Предметът с необичайна форма бил открит преди няколко месеца от работник в старинна сграда, съобщава NEWSru Israel. Находката с тегло 8,5 килограма била извадена с помощта на сапьори.

Неидентифицираният предмет бил предаден на Управлението по антиките, но археолозите признали, че никога не са се сблъсквали с подобен артефакт и не могли да определят предназначението на находката.

В резултат Управлението по антиките се решило на безпрецедентна крачка – учените предложили на израелците да изкажат хипотези и да ги публикуват на страницата на ведомството в социалната мрежа Facebook.

Потребителите веднага откликнали на молбата на археолозите. Предметът бил сравнен с приспособление за изготвяне на спагети, масажор, точилка и специална лъжица за мед.

Но един от потребителите разгадал тайната на мистериозния предмет. Оказало се, че находката се нарича Beamers Weber Isis. Подобни изделия се произвеждат в немския „Фонд Изида“. Производителите твърдят, че този предмет „предпазва енергията“.

© Israel Antiquities Authority

© Israel Antiquities Authority

Управлението по антиките благодарило на италианеца, който пръв изпратил линк с информация за Beamers Weber Isis. Сега се изяснява кой и защо е скрил този предмет в древното гробище в Йерусалим.

Изданието отбелязва, че нивото на квалификация на израелските археолози не предизвиква съмнение. Например специалистите от Израел с помощта на нови технологии са разшифровали първите осем стиха от книгата Ваикра, позната като Левит.

Учените успели да възстановят древния свитък буквално от пепелта. Ръкописът е открит преди 45 години по време на разкопки, провеждани на мястото на древна синагога в района на Ейн Геди. За разшифроването на ръкописа са били необходими повече от четири десетилетия.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори