Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънземни ли са октоподите? Изследване предполага, че яйцата им са дошли с комета

24 май 2018 г. в 09:41
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:21

Октоподите са наистина много странни същества. Майстори на маскировката, те могат да замаскират успешно тялото си с осем пипала и да се гмуркат на стотина метра под повърхността на морето. Интелигентни същества, които дори бяха използвани да прогнозират и спортни резултати…….

Сега група от 33 учени от уважавани институции по света предполагат, че тези странни същества са произлезли от органичен … извънземен материал. Техните изследвания, публикувани в списанието Progress in Biophysics and Molecular Biology, свързват „забележителното“ издигане на октоподите и техните братовчеди – главоногите, с теорията за панспермията.

Панспермията е горещо обсъждана концепция. Различни версии предполагат, че микробите, вирусите и дори малките форми на живот, могат да пътуват пасивно от космическо тяло до космическо тяло при сблъсъците им и в края на краищата да си проправят пътя към нови планети. На обитаема планета като нашата, те може да са намерили мястото си, да са се събудили и да се развиват успешно.

Различни събития станали на Земята са причина за масово измиране на огромен брой видове през цялата история на нашата планета. Едно от тези събития е станало преди около 544 милиона години. Няколко милиона години по-късно обаче, на планетата започва да се вижда експлозия от появата на същества и видове, запазени днес в многобройни вкаменелости.

„Необходимо е малко въображение, за да се приеме, че масовото измиране и изчезване на едни видове преди Камбрийския период е било свързано с въздействието на гигантска комета (или комети), носеща нови видове и форми на живот. Така е реализирано и последвалото „засяване“ на Земята с нови космически клетъчни организми и вирусни гени „, пишат авторите в своята статия.

Конкретно в случая с октоподите, авторите смятат, че криоконсервираните яйца на този вид биха могли да достигнат до Земята с ледени болиди. „Това предположение се подкрепя от внезапното появяване във вкаменелостите от това време на всички основни форми на живот.“ Малки многоклетъчни същества под формата на „яйца, ембриони и семена“ може би са се появили на Земята след пътуване през космоса, вярват изследователите.

Това е забавна идея, но и просто едно от предположенията, което не е доказано от реални изследвания. Това е литературен преглед, който до голяма степен се позовава на собственото въображение на авторите. Всъщност, дори те признават, че работата им може да изглежда като „фантастика“.

Външните експерти не са убедени в констатациите. Ави Льоб, професорът от Харвардския университет, заяви пред Нюзуик, че статията представлява „интересна, но противоречива възможност“. Въпреки това, тя не предлага „безспорно доказателство“, че Камбрийската експлозия на видове е резултат от панспермия, казва Льоб за Нюзуик.

Ако хората един ден намерят доказателства за извънземен живот, добавя той, учените ще може да видят дали земният и извънземният живот са сходни. Засега е много трудно това да се каже.

Астробиологът Франсис Уестъл, която участва в мисията на Европейската космическа агенция „Марс експрес“, е много скептична към статията. „Например, някои микробни клетки и семена, казва тя за Newsweek, са показали, че оцеляват в пространството за определени периоди от време. Но в сценария, предложен в тази статия, те трябва да са оцелели там за хиляди години“.

Въпреки че химическите съставки на живота могат да бъдат космически, трябва да се извърши голяма експериментална работа, за да се изследва произхода на живота на Земята, казва Уестъл.

„За съжаление е твърде лесно да извлечем информация от литературата, за да подкрепим хипотезата си“, добави тя. „Природата е невероятна и не мисля, че е необходимо да призоваваме извънземните да я обясняват.“

Октоподите са наистина много странни. Но засега техният произход си остава земен.

Оригиналната статия е публикувана в Newsweek.

Категории на статията:
Животни