Извънземните са в сърцето на Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Разумен живот извън пределите на Земята по-скоро се крие не в периферията, както нашата планета, а в центъра на Млечния път и другите близки галактики, където има повече „строителни материали“ за зараждане на технологично развити цивилизации.

Това твърдят учени в статия, публикувана в сп. Astrobiology.

Повече от половин столетие астрономите от Института за търсене на извънземен разум (SETI) в САЩ и техни колеги по цял свят се опитват да открият живот в различни ъгълчета на галактиката. Засега не са успявали да открият живот, но тази задача, според оценките на представители на НАСА и SETI, може да бъде решена много скоро – в близките 10–20 години.

Днес, както разказват Ян Морисън (Ian Morrison) от университета на Нов Южен Уелс и Майкъл Гоуенлок (Michael Gowanlock) от Масачузетския технологичен институт, техните колеги се опитват да търсят извънземни в области, където се намира Земята – в периферията на Млечния път.

Перифериите на галактиките имат няколко преимущества в контекста на зараждането на живот – тук няма толкова много звезди, благодарение на което рядко се случват взривове на свръхнови, способни да унищожат цивилизация или да предизвикат масово измиране на планетите край близките светила.

В центровете на галактиките, както смятат много учени, е прекалено светло, горещо и прекалено често избухват свръхнови, за да се зароди живот и да се появят технологично развити цивилизации.

Морисън и Гоуенлок се усъмнили в това и решили да проверят действително ли галактичният център не е благоприятен за зараждането на живот. Те използвали компютърен модел на еволюцията на живота във виртуален аналог на галактика.

Главните параметри в този модел били честотата на взривове на свръхнови и колко дълго успявал да просъществува живот на планета, преди тя да бъде унищожена от взрива на умираща звезда.

Както се оказало, разумен живот в центъра на галактиката все пак може да се появи и освен това той ще възниква по-често и значително по-бързо – с около 2 милиарда години по-рано, отколкото на планети като Земята, разположени в периферията на галактиката.

Взривове на свръхнови, разбира се, ще има в околностите на такива планети на около всеки 1,5–2 милиарда години. Но за това време животът, благодарение на по-богатите условия на повърхността на планетата, ще успее да се развие и да породи разумни същества, които може би ще успеят да защитят себе си и цялата планета от лъчението на свръхновите.

Това показва, според авторите на статията, че SETI и прочие организации за търсене на следи от разумен живот следва да започнат да търсят братя по разум в центровете на галактиките, а не в тяхната периферия.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори