Възрастта на Вселената зависи от гледната точка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Димитър Димитров

Учените смятат, че имат ясна идея за това на колко години е Вселената, но нейната възраст зависи от мястото на изчисление. Наблюдатели на друга планета ще получат различен отговор, защото движението на светлината изисква време.

Астрофизикът Итън Сийгъл (Ethan Siegel) обяснява, че различен брой индикатори ни казват, че Големият взрив се е случил преди 13.8 милиарда години (с предел на грешка 120 милиона години). От Земята виждаме звездите и галактиките не такива каквито са сега, а каквито са били, когато светлината ги е напуснала. Имайки предвид, че това са 13.8 милиарда години, разликите не са значителни.  За съзвездие на 100 000 години от Земята изчисленията ще покажат възраст от 13 799 000 светлинни години.

Големите разлики биха се получили на други планети. Сийгъл казва, че ако има планети, които се движат с няколко хиляди километра в секунда (или близо до скоростта на светлината), Вселената ще изглежда доста по-различна за тях. Тези планети биха били значително по-млади от всичко друго във Вселената. Ако откакто Вселената е била на 1 милиард години сте започнали да се движите с 99 процента от скоростта на светлината, то ще сте изживели само 1.8 милиарда години, а не 12.8.

Такива планети на нас биха ни изглеждали като доста млади. Това не променя реалната възраст на Вселената, но ако покажете вашите изчисления на същества от тези планети, те не биха съвпадали с техните.

„Така, Вселената би трябвало да изглежда еднаква за повечето наблюдатели навсякъде, но за тези, които са прекарали доста време, движейки се със скорост близка до тази на светлината, отнесена към космическия радиационен фон, Вселената ще е доста различна. В момента, в който забавят движението си, отнесено към космическия радиационен фон, те ще се окажат прекалено млади в прекалено стара Вселена“, обяснява Сийгъл.

Това не означава, че такива галактики и планети съществуват. Всъщност все още няма доказателства за тях, но това е интересен поглед върху взаимодействието между скорост и светлина.  Това би трябвало да надгради концепциите ни за време. С правилната информация и изчисления планети, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, също биха могли да стигнат до числото 13.8 милиарда години, но тяхното съществуване би изглеждало като току що започнало, за планетите и галактиките около тях.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори