Jaguar XK SS: спортни коли от пепелта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

12 февруари 1957 г. е буквално черен ден в историята на Jaguar. Тогава във фабриката на компанията Браунс Лейн в Ковънтри избухва пожар. 270 чисто нови автомобили са изпепелени. В това число и девет от общо 25 броя XK SS, който се брои за един от най-атрактивните модели на своето време.

Сега британците, макар и с известно закъснение, са се захванали да оправят щетите. Деветте автомобила биват възстановени по оригиналните планове, с оригинални части. Резултатът е фабрично нов олдтаймър. За проекта отговаря специално поделение на фирмата, което се занимава с класическите автомобили и историята и което има за задача да се погрижи за успешния бизнес с олдтаймърите.

Der XKSS basiert auf dem legendären LeMans-Siegerwagen D-Type, der mühsam in die Regularien der StraÃenzulassung gepresst wurde.

Jaguar XK SS е една от първите суперспортни коли в света и е „дете“ на маркетинга, а целта била да се оберат плодовете на три последователни победи на марката (с D-Type) на 24-часовото състезание на ЛьоМан. Британците доразвили наличните автомобили D-Type, така че да получат хомологация за движение по обществените пътища и се надявали те да продължат да разнасят славата на марката.

Цивилната версия получила втора врата, нови фарове, дори брони, но уникалната издължена форма на предния капак останала и се получил толкова атрактивен автомобил, колкото и техническите му характеристики за онова време: шестцилиндров двигател с обем 3,4 литра и 266 к.с., които постигали 230 км/ч.

Сега труден се оказва дори изборът на клиенти, защото заинтересованите са много повече отколкото са наличните за продажба автомобили. Проектът беше обявен в рамките на автосалона в Ню Йорк, който приключи наскоро. „Няма 70 годишен автомобил, който да е в по-добра кондиция от нов, дори техниката и частите да са еднакви“, казват британците и се надяват да са отворили нова пазарна ниша в индустрията, тази на фабрично новите олдтаймъри.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори