Кръстовищата на бъдещето ще са без светофари (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

MIT
Антония Михайлова

Инженерите от лабораторията Senseable на Масачузетския технологичен институт са моделирали градско кръстовище, на което движението се регулира изцяло без светофари.

Специални системи за контрол на движението, монтирани в сградите на кръстовището, и обмяната на данни между автомобилите в бъдеще ще позволят на колата да преминава кръстовището практически без спиране.

Според изследователите безсветофарното движение на кръстовищата ще стане възможно едва когато по пътищата се движат автономни автомобили, снабдени със системи за обмяна на данни от типа „автомобил–автомобил“ (v2v) и „автомобил–инструктор“ (v2i). Организирането на управлението на движението може да става по системата на свободни слотове.

В градовете на бъдещето автомобилите ще предават данни за скоростта на своето движение и посоката на градската инфраструктура. Отчитайки всички тези данни, системата ще предава на автономните коли данни за леко ускорение или намаляване на скоростта, за да може всяка от тях при приближаване към кръстовището да попадне в своя слот и да премине без забавяне и опасност от сблъсък.

Работният модел на автоматизираното кръстовище сега е представен в източния комплекс Parc de La Villette в Париж. Той представлява макети на сгради и кръстовища, а колите по тях са представени от светлини. Посетителите могат с натискане на бутон да изменят плътността на автомобилното движение и да „пускат“ на улицата пешеходците, за да оценят как системата реагира на такива изменения.

Изследователите не уточняват кога такива кръстовища могат да се появят по реалните пътища. Както съобщава TNW News, по оценка на компанията за маркетингови изследвания Gartner след четири години по пътищата на САЩ ще се движат 250 милиона коли със системи v2i.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори