Кафето … носи риск от рак?!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Калифорнийски съдия е постановил, че компаниите за кафе трябва да предупреждават с надпис на опаковките, че тази ободряваща напитка, носи риск от рак. Решението е наложено срещу 91 компании за кафе, като се отнася специално за химикала, наречен акриламид.

Акриламидът наистина се намира във всички кафета. Използва се и в индустриални процеси, като например направа на пластмаса или хартия и може да се намери в цигарения дим. Според Американското изследване на рака, базирано на лабораторни изследвания, акриламидът увеличава риска при гризачи за няколко вида рак, когато се приема добавен в тяхната вода за пиене.

Но това едва ли е причина хората да се страхуват от кафето. Акриламидът не се среща само в кафето; той се открива и в много други храни, от препечени филийки до пържени картофи. Това е така, защото химичното вещество се получава естествено, когато нишестените храни се подлагат на високи температури (над 120 градуса по Целзий).

Същият процес (нарича се реакцията на Майлард), който произвежда акриламид, е причина печени, препечени или изпечени храни да имат своята характерна кафява коричка и приятен вкус.

CNN съобщава, че калифорнийският съд е заявил, че кафето съдържа „голямо количество“ акриламид, но не е ясно на каква база отсъжда това, защото в момента американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) не предлага норма за максимално регистрирани нива на акриламид в продуктите.

Проучване от 2013 г. установява, че печеното кафе съдържа средно 179 микрограма на килограм (μg / kg) или около 45 μg акриламид на чаша. За сравнение друго проучване установява, че парче препечен хляб от пшеница може да съдържа между 11 и 161 μg / kg акриламид, докато парче от препечен ръжен хляб може да съдържа 27 до 205 μg / kg от този химикал. Картофените продукти, по-специално картофените чипсове, могат да имат много по-високи нива – някои чипсове могат да достигнат почти 3900 μg / kg. (Имайте предвид, че тъй като тази мярка е изчислена за килограм тегло, опаковките с чипсове ще имат много по-малко съдържание от химикала).

Следователно решението на съдията за кафето е доста произволно. Нещо повече, при малкото проучвания върху животни, свързващи това химично вещество с риска от рак, опитните плъхове и мишки са били подложени на сравнително много по-голяма консумация от тази при хората, като са получили на килограм тегло – между 1000 и 10 000 пъти повече акриламид в сравнение със средното му потребление от човек.

Американското дружество по онкологични заболявания съобщава, че откакто е открит акриламид в храните през 2002 г., десетки проучвания при хора са изследвали дали присъствието на този химикал в храната е свързано с повишен риск от рак. Открито е, че повечето ракови заболявания нямат каузална връзка с химикала.

Бяха публикувани някои смесени резултати, свързани с влиянието му върху бъбреците, ендометриума и рака на яйчниците, но нищо конкретно свързано с храненето не е открито.

Повечето учени твърдят, че е ненаучно и нереалистично да се каже, че определена храна причинява рак. Най-надеждните изследвания показват, че ракът е причиняван от множество фактори, включително генетиката и околната среда през целия живот на човека.

Изискването, компаниите за кафе да предупреждават за рак с надписи върху опаковката на продукта, ще допринесе само за неоправдана параноя за това, което ядем и пием. И без това консумацията на твърде много кафе ни прави тревожни…

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори