Внимателно с подсладените напитки – много по-опасни са от сладките храни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хората, които пият по две или повече кенчета газирани напитки на ден, са два пъти по-застрашени от сърдечни заболявания, предупреждава ново проучване.

Интересно обаче е, че изследователите не откриват връзка с консумацията на захарни храни. Обяснението е, че при подсладените газирани напитки е специфичен начинът, по който те хидратират тялото със захар, докато в храните захарите се освобождават по-бавно заради мазнините и протеините.

Новото проучване на университета „Емори“ е поредното изследване, което разкрива опасните последици от редовното консумиране на подсладени газирани напитки. В същото време изследването показва и тенденция продажбите на подсладени газирани напитки да намаляват.

Предишни проучвания установяват връзка между добавената захар и затлъстяването, както и различни хронични заболявания, но малцина са могли да обяснят връзката между повишената консумация на захар и смъртността.

„Имахме две части от този въпрос, които искахме да разберем“, казва д-р Жан Уелш от университета „Емори“.

„Добавените захари увеличават ли риска от смърт причинена от сърдечно-съдови или други заболявания и ако е така, има ли разлика в риска идващ от подсладените газирани напитки и от захарните храни?“ добавя тя.

За изследването ръководено от д-р Уелш, са анализирани данните от 17 930 възрастни индивиди над 45 години. Техният начин на живот и хранене е бил проследен в продължение на шест години. Оценявана е консумацията на сладки храни и напитки и честотата на приемането им от анализираните субекти.

В проучването се включва консумацията на подсладени течности, като газирани и плодови напитки. При сладките храни са включени десерти, бонбони и подсладени храни за закуска, както и храни, на които са добавени подсладители като захарни глазури или сиропи.

Изследването показва, че хората, които консумират повече захарни напитки, са имали повишен риск от смърт причинена от сърдечни заболявания, като инфаркт, сърдечна недостатъчност и други.

Рискът е особено голям за тези, които консумират ежедневно подсладени напитки в количество еквивалентно на две кенчета – 660 мл. Учените заключават, че те са изправени пред два пъти по-голям риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които консумират по-малко от 30 мл. на ден.

Този ефект е наблюдаван независимо от наличието на различни фактори, включително доходи, раса, образование, история на тютюнопушенето и физическа активност.

Ефектът остава дори когато изследователите взимат предвид и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания, като например общото потребление на калории, високото кръвно налягане и наднорменото телесно тегло.

В същото време в изследването не откриват повишен риск от смърт свързан с консумацията на захарни храни. Обяснението на учените е, че това се дължи на различния начин на метаболитната обмяна при подсладените напитки и при захарните храни. Захарните напитки не съдържат никакви други хранителни вещества и при консумацията им тялото трябва да се справи с внезапна „захарна инвазия“, докато при храните съдържащите се в тях захари се освобождават по-бавно.

„Количеството и честотата на консумация на захарни напитки, заедно с факта, че не съдържат други хранителни вещества, води до рязко увеличаване на захарите, които трябва да бъдат метаболизирани“, казат изследователите.

„Докато когато хората консумират захари в храните, най-често има и други хранителни вещества, като мазнини или протеини, които забавят метаболизма и могат да обяснят различния ефект, който се наблюдава при консумиране на захарни храни и подсладени напитки“, обясняват учените.

В предишни проучвания също е намерена връзка между консумираните подсладени безалкохолни напитки с повишения риск от развитие на някои хронични заболявания.

Проучване от 2014 г., публикувано в списанието „Вътрешни болести“ показва, че хората, при които 25% от приеманите калории дневно идват от захари, имат два пъти по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, при които захарите са 10% от приеманите ежедневна калории.

Доклад, публикуван от Харвардският университет през 2013 г., разкрива, че около 180 000 смъртни случая, свързани с наднорменото тегло, в същото време са свързани и с консумацията на захарни напитки.

Изследователите от новото проучване на университета „Емори“ заявиха, че техните открития трябва да насърчават лекарите да питат пациентите по време на посещенията, за консумацията на подсладени напитки, за да започнат разговор за промяна в начина на хранене, за да се намали рискът от сърдечни заболявания.

„Ние знаем, че ако лекарите не попитат пациентите за начина им на живот и хранене, свързани със затлъстяването и хроничните заболявания, пациентите са склонни да мислят, че това не са важни неща“, казва д-р Уелш.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори