Кафявите очи може да станат сини

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikipedia Commons
Антония Михайлова

Хората са склонни да са недоволни от своята външност. Съвременната медицина, едновременно с други отрасли от разкрасителната индустрия, предлага редица решения за безкрайно усъвършенстване на човешкото тяло и изменението на цвета на очите винаги е било едно от най-търсените преображения.

Какво пък, напълно е възможно скоро да забравим за цветните контактни лещи. Вместо тях цветът на очите ще може да се променя от кафяв на син с лазерна процедура от 20 секунди.

Идеята за новата технология хрумнала на американския кандидат на биологичните науки Грег Хоумър още през 80-те години на миналото столетие. Изобретателят бил осенен по пътя към дома си след лазерна процедура по отстраняване на пигментни петна от кожата.

Тогава той провел неголямо изследване, което го убедило в перспективността на замисъла. Оказало се, че под тънкия слой клетки на ириса, оцветен в кафяв цвят, се крият клетки, имащи син оттенък. Освен това дебелината на горния пигментиран слой е толкова незначителна, че той може напълно да се отстрани.

„Върнах се при моя дерматолог и попитах, какво ще се случи, ако използвам лазер върху ириса“, разказва Хоумър.

В крайна сметка за реализация на идеята Хоумър основал компанията Stroma и привлякъл към екипа специалисти и познатия си дерматолог.

Изследователите настроили честотата на зелен лазер по такъв начин, че при насочване към ириса той се поглъща само от тъмните клетки. Процедурата е безболезнена и не изисква хирургична намеса. Пациентът гледа към малък екран с анимации, докато лазерът по предварително съставен шаблон за няколко секунди два пъти преминава по неговата роговица и с висока точност разрушава кафявия пигментен слой.

Измененията не настъпват веднага – за максимална безопасност се използва слаб лазер и увредените тъмни клетки по естествен път се отстраняват за няколко седмици, след което се появява синият цвят на ириса.

В изпитанията на новата технология са взели участие 37 души, на всеки от които процедурата била проведена на едното око. Макар да не бил установен нито един страничен ефект, специалистите смятат, че още е рано да се говори за пълната безопасност на методиката по промяна на цвета.

Първо, възможно е в процеса на корекция в очите да попадне инфекция. Освен това офталмолозите се опасяват, че в бъдеще подобна намеса може да доведе до глаукома.

В защита на своята „рожба“ Хоумър твърди, че в хода на изпитанията при пациентите не е отбелязано повишаване на вътреочното налягане, присъщо за глаукомата. Обратно – отстраняването на пигментния слой допринася за снижаване на налягането в очната ябълка.

Във всеки случай ученият не се готви да пуска технологията на пазара, докато не се убеди в пълната безопасност на процедурата за своята двадесетгодишна дъщеря, която си мечтае да е една от първите, променили цвета на своите кафяви очи.

Естествено, ученият не възнамерява да изпробва корекцията върху самия себе си – неговите очи и така са си сини.

Бъдещата стойност на процедурата се оценява на $5000. Хоумър твърди, че в близко време услугата едва ли ще бъде достъпна в САЩ, но е възможно в други страни хората да започнат да променят цвета на очите си по-рано.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори