Как да четем по-бързо и по-ефективно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 8 септември 2016 г. в 17:39 Последна промяна:
    10 септември 2016 г. в 07:52

Трите най-важни урока за по-бързо четене са:

Недей да четеш всичко, подбирай и задавай въпроси

Подлагай всичко на предварителен преглед

Фокусирай се върху ключови думи, за да улавяш изреченията без да ги четеш

Избирай внимателно какво четеш като задаваш тези два въпроса

За да имаш ефективност в четенето, не трябва да четеш всичко, което ти попада пред очите. Единственият начин да четеш повече е да четеш по-малко от нещата, които не ти трябват. Четенето е храна за ума и както добрата диета изисква да внимаваш какво слагаш в устата си, се налага да гледаш и какво пъхаш в главата си. Трябва да си зададеш два основни въпроса преди да прочетеш всичко по-дълго от туит.

  1. Защо чета това?

  2. Защо ми трябва тази информация?

Първият въпрос ти помага да разбереш дали следваш някого или изпълняваш собственото си желание да можеш да кажеш „това съм го чел“. Ако например вече 2 години не си прочел индустриалния доклад за 2014, няма смисъл да го четеш и сега. Вторият въпрос е, за да разбереш дали ти е от полза това, което четеш. Например научна статия, която ще ти помогне да решиш важен проблем на свой клиент би трябвало да има предимство пред домашното на сина ти, особено ако той и без това е отличник.

Подлагай всичко, което четеш на предварителен преглед, може да е напълно достатъчно

Това може би няма да работи за художествената литература, но за всичко друго помага много. Ако имаш предварителен поглед за какво се разказва дадена книга или статия, ще имаш цялата картина и ще знаеш кои части са релевантни в твоя конкретен случай. Така както не трябва да четеш всичко, което ти попадне в ръцете, не е нужно и да четеш всичко от това, което си избрал да прочетеш.

Можеш например да видиш заглавието и текста на задната корица, после виж съдържанието. След това виж отделните глави със заглавията и подзаглавията. Виж първите изречения от параграфите на главите, които ти се струват интересни.

След като направиш това, вече имаш доста добра представа какво следва и съответно е по-малко вероятно да минеш през всички редове и параграфи.

Нещо повече: предварителният преглед понякога ти дава до 40% от цялата информация и понякога това е всичко, което ти е необходимо. Има цели книги, които се въртят около едно доминиращо послание, което можеш да научиш за около 5 минути. Това не прави останалата част от книгата лоша или ненужна, но в зависимост от времето и мястото може това да е всичко, което ти трябва, докато решиш да се върнеш към същата книга по-късно.

Фокусирай се върху ключови думи, за да улавяш изреченията без да ги четеш

Всъщност можеш да погледнеш всичко написано досега и да кажеш кое е най-важното без да прочетеш и едно изречение. Защо е така? Защото най-важните ключови думи са болднати. Вече е ясно как да направиш предварителен преглед на книгата. Очите ни подскачат насам натам докато четем, но ако следваме постоянния поток от ключови думи ще четем много по-гладко. Тези думи обикновено са по-дълги от 3 букви и носят смисъла на изречението. Това естествено е по-лесно в текстове с болднати части, но с малко тренировка ще можеш да приложиш метода и без допълнителното визуално насочване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори