Как да не изпаднем в депресия след празниците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Прекъсването между майските празници често води до нарушения в настроенията. Как да преживеем почивките и да не изпаднем в депресия след тях?

Преживяването на празниците не е от леките задачи. Следпразничната тъга е станала широко известно явление, но психолозите още не са я изследвали напълно.

По оценки на учените около 83% от хората признават, че изпитват тъга след продължителна почивка или когато се връщат от отпуск.

„В основата на постпразничната тъга лежи напрегнатият начин на живот на хората. Само по време на почивка и през отпуск човек разбира, че се е преуморил и най-после има възможност да се отпусне.

Но обикновено колкото по-хубава е почивката, толкова по-трудно е после да се върнеш в привичния коловоз“, отбелязва Кари Купър, професор по организационна психология и здраве от университета на Ланкастър.

Според изследването на McKinsey Global Institute, проведено през 2012 година, средният офисен служител получава 110 електронни писма на ден. За да им отговори, той губи повече от два часа. Не е чудно, че първият работен ден след почивката става истинско изпитание.

В групата на риска попадат чувствителните и емоционални хора, а също самотните жени на средна възраст. Особено ако работата не им носи удоволствие. За тях връщането към трудовите задължения нерядко става последната капка, която задълбочава и без това зараждащата се депресия.

Учените отбелязват, че разстройствата на настроенията са достатъчно. Повечето от тях възникват или при смяна на годишните времена, или след емоционално значими събития.

Най-често се срещат:

1. Понеделнишка тъга – състояние, при което в началото на седмицата у човека се появяват редица отрицателни емоции, умора, усещане за безнадеждност. В дългосрочна перспектива това е свързано с депресия. Възниква, ако човек не е удовлетворен от своята работа.

2. Постотпускна тъга – емоционално разстройство, срещащо се при завръщане от продължително пътуване. Проявява се в загуба на апетит, умора и усещане за безсмисленост на всекидневния живот. Също може да доведе до депресия.

3. „Тъга след партито“ се появява, когато приключи мероприятие, което човек дълго е очаквал.

4. Пролетна треска – сезонно афективно разстройство, при което вълнението и безсънието се редуват с раздразнителност и умора. Възниква в началото на пролетта.

5. Майска болест – разстройство на адаптацията, което поразява първокурсниците и новите служители в първите месеци на обучението или работата. Това явление е широко известно в Япония. Името си то е получило във връзка с това, че учебната и финансовата година в страната започват на 1 април.

Как да се борим с това

Последствията от празниците и отпуска могат да се отразят пагубно на психическото здраве на хората. За да не се случва това, психолозите са разработили редица съвети за излизане от празничната еуфория и връщане в „действителността“, без да изпадате в депресия.

1. Не се хвърляйте с всички сили в работата. Опитът да отговорите на всички писма и да се справите с „неотложните“ неща в първия работен ден едва ли ще се окаже успешен и по-скоро ще доведе до фрустрация.

Направете списък на приоритетните задачи и не се опитвайте да направите всичко наведнъж.

2. Споделете впечатления от почивката с приятели. Но психолозите не са единодушни дали си струва да използвате социалните мрежи за тази цел.

Повечето потребители обръщат внимание преди всичко на това, че вие сте ходили някъде, пък те – не. Затова едва ли ще съпреживеят завръщането ви и ще споделят преживяването.

Ако все пак искате да се покажете пред света излегнати на плажа или каква манджа сте извъртели, направете си специален блог. Там можете да привлечете съмишленици и да вдъхновите и другите със своите пътешествия или да споделите рецепти.

3. Започнете здравословен начин на живот. Правилното хранене, а също спортните занимания ще повишат изработването на ендорфини и ще подобрят настроението ви.

4. Направете нещо приятно за себе си. Кино, театър или концерт ще ви помогнат да се разсеете от всекидневните дела и ще повдигнат настроението ви.

5. Планирайте ново пътуване. Купете билетите, съставете списък на местата, които искате да посетите, поканете приятели сред природата.

Както отбелязват психолозите, най-добрият начин да преодолеете стреса след почивка е да започнете подготовка за нещо ново.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори