Как да откажем цигарите, докато спим

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Експерименталният физик Станислав Смирнов, член на Руското географско общество, проверил удивителен метод за избавяне от пагубния навик, предложен още миналия век от академик Владимир Бехтерев. Ето какво разказва той.

Започнах да пуша в ученическите си години, продължих и след това. Лошият навик не ми създаваше особени грижи, само дето в студено време страдах от бронхит. Наложи ми се през зимата да отида в командировка в Урал и бронхитът ми се разгърна в пълна степен. Малко ли е това, че постоянно кашлях и не можех да спя, ами страдаха и моите двама съседи по хотелска стая. Ситуацията не се промени и през следващата нощ.

И някъде посред нощ аз, продължавайки да кашлям, си спомних за книгата „Тайнствените явления на човешката психика”. В тази книга на проф. Л. Василева са описани наблюденията на акад. Владимир Бехтерев (1857-1927), изтъкнат психиатър и невропатолог, физиолог и психолог. В лечебната си практика той прилагал широк спектър методи, включително хипноза и други начини за въздействие върху подсъзнанието на своите пациенти.

Тези методи давали значителен ефект, но невинаги. А понякога пациентът, върху когото не сработвали никакви методи, изведнъж се изцелявал по чудодеен начин, като от само себе си. Изследвайки тези случаи, Бехтерев открил, че причина за чудното изцеление е загнездването в подсъзнанието на пациента на неопровержимата идея за оздравяване.

Сменихме знака плюс с минус

Владимир Михайлович знаел, че причина за много заболявания е попадането в подсъзнанието на някоя отрицателна идея. И тогава не дават ефект и най-добрите методи за лечение. Той разбрал, че при чудното изцеление на пациентите става замяна на отрицателната идея в подсъзнанието, която е предизвикала болестта, с положителна и целителна. И тогава се мобилизират собствените огромни ресурси на организма, блокирани до този момент от подсъзнанието на пациента. Именно подсъзнанието било ключ към оздравяването.

Но как да се доберем до собственото си подсъзнание? Бехтерев учи, че такава възможност може да се реализира в кратки моменти при заспиване или събуждане. В някаква микросекунда от „плаващото” съзнание може да се внедри една или друга идея в подсъзнанието. Ако бъде заложена вредна отрицателна идея, това може да доведе до болест, която не се поддава на класическите методи на лечение. Ако идеята е положителна, то човек укрепва здравето (и съдбата си) или настъпва чудно изцеление, ако е болен.

Затова е необходимо да заспиваме, като непрекъснато държим в контролираната част на съзнанието тази изразена в положителна форма и в сегашно време необходима идея. Например формула от типа „аз съм съвсем здрав” е подходяща, но не и „ще оздравея” или „не съм болен”.

Загнездването на идеята може да не стане този път, а следващия. Затова винаги трябва да се заспива с положителна идея и никога с отрицателна. Също е важно при използването на този метод да не се съмняваме в неговия успех. Ще отбележа също, че многократно повтаряните молитви или медитативни практики също могат да въведат човешкото съзнание в това особено състояние, при което е възможна корекция на подсъзнанието с постигане на поразителни резултати.

Ето какво си спомних, докато кашлях непрекъснато в уралския хотел. И тогава реших да се възползвам от метода на Бехтерев, за което се съсредоточих върху мисълта „Аз съм непушач”. Най-трудното в тази работа е да не даваш шанс на всички други мисли и съмнения. След десет минути се унесох и се събудих чак сутринта. И знаех с точност, че вече съм непушач. С тази пълна увереност взех всички кутии цигари (тогава бяха дефицитни) и ги подарих на пушещия си колега от съседната хотелска стая.

Дори кашлицата започна да ме безпокои по-рядко. Отивайки на работа, се наслаждавах на сладкия свеж въздух на улицата. А какво стана с бронхита? Той си отиде буквално за няколко дни. И ето, вече повече от четиридесет години не съм се докоснал до цигара и нямам никакво влечение към този ужасен навик. Разбира се, както се убедих впоследствие в богатия си опит, този метод е универсален и подходящ за решаването на много проблеми за здравето и съдбата на хората.

Не плашете пушачите

Много развити страни са загрижени от тежките последствия от пушенето върху здравето на своите граждани. Мерки се вземат какви ли не – от забраната на тютюнопушенето на обществени места до зловещи надписи и картинки върху кутиите с цигари. Уж пушачите, които четат тези надписи, да осъзнаят опасността от пагубния си навик и да се разделят с него.

Постигането на резултат с такива методи е доста съмнително. Всички пушачи отдавна знаят за опасностите и нищо ново не виждат в картинките и надписите. Сигурен съм, че Бехтерев би бил категорично против такива надписи и особено към картинките. За разлика от чиновниците той е знаел, че ако човек всекидневно е подложен на атака от информация с негативно съдържание, то вероятността от загнездването на такава информация в подсъзнанието е голяма. И ако това нещо се случи, то на такъв човек медицината по-скоро няма да помогне.

Така че възможните последствия във вид на плашещи картинки и надписи на кутиите с цигари може да имат точно обратния ефект – броят на безвреме отишлите си от този свят да се увеличи. В САЩ властите планираха да въведат страшните картинки още миналата година, но юристите видяха в това нарушаване на конституцията и Федералният съд се съгласи с тях. Браво на американците, добре направиха.

Напишете на кутиите нещо хубаво

И какво, нито един ефективен метод за намаляване на вредата от пушенето ли няма? Не мога да се съглася с това, защото такъв има. Това е методът на Владимир Михайлович Бехтерев. За реализацията му е необходимо да се смени полярността на информацията за пушенето – не да се доказва, че пушачът ще се разболее и скоро ще умре, а да се доказва, че непушачът има крепко здраве и живее дълго. Дори на кутиите с цигари трябва да се даде информация за това, че отказът от пушене предотвратява болестите и продължава живота.

Пропагандата на здравословен начин на живот, широката информация за методите от избавяне от вредния навик трябва да получи приоритет в програмите на телевизиите и на страниците на вестниците. А организациите, разработващи и реализиращи методи за спиране на пушенето (както и отказ от алкохол и наркотици), трябва да получават значителни субсидии, за да може цената за желаещите да се излекуват да бъде достъпна за всички слоеве на обществото.

И тогава при правилна организация на тези мероприятия хората, лягайки да спят, няма да мислят за страшни картинки, а за това колко е хубаво да си здрав и да живееш дълго. И точно такива идеи ще влизат в подсъзнанието им. А това, което попадне в подсъзнанието, се реализира.

На тези, които искат самостоятелно да се отърват от ужасната зависимост (пушене, алкохолизъм, наркомания), препоръчвам още веднъж да прочетат началото на тази статия. Избавянето от тези напасти е много просто, стига само истински да го пожелаят.

Източник: Комсомолская правда

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори