Как да забравим информация умишлено?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Обикновено се опитваме да подобрим нашата памет, но последните изследвания на това сложно явление носяг информация и за обратния процес – забравяне.

По-конкретно учените са намерили механизма на умишленото забравяне.

Оказва се, че можете сами да си заповядате да не запомняте нещо или поне в малки мащаби. Това може да се направи, като преднамерено промените начина, по който мислите за контекста, свързан със спомените. Статия за откритието е публикувана в сп. Psychonomic Bulletin & Review.

При експеримент доброволците изучавали произволно генериран списък с думи, като едновременно гледали картинки с различни пейзажи. След това участниците в експеримента били приканени да забравят думите, които току-що са прочели.

Учените са използвали МРТ сканиране за проследяване на мозъчната активност, свързана със сцените на контексни пейзажи. Те видели, че хората, които били приканени да забравят думите, се стараят по-малко да мислят за контекста. Колкото по-добре успявали те да не мислят за природата, толкова по-малко думи си спомняли след това.

Разбирането на начина, по който можем да забравяме умишлено, може да бъде използвано за лечение на посттравматични синдроми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори