Как изглежда годишният цикъл на растенията на Земята (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Специалистите от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) са създали нова анимация, която показва как със смяната на годишните времена на нашата планета се променя плътността на растителната покривка.

Макар че журналисти вече отбелязаха красотата на инфографиката, учените са преследвали по-важна цел от създаването на ефектна картина.

Анимацията е направена въз основа на многогодишни усреднени спътникови данни, с чиято помощ специалистите разчитат по-добре да разберат процеса по поглъщане на въглероден диоксид от растенията.

„Растенията на сушата и морските водорасли правят огромна услуга на нас, хората – казва Лесли От, специалист от отдела за глобално моделиране на НАСА. – Ако не бяха те, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата щеше да се увеличава двойно по-бързо, отколкото сега.“

Според статистиката растенията поглъщат повече от половината въглероден диоксид, отделян в атмосферата в резултат на човешката дейност.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори