Как изглежда краят на света през годините?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

От първите свидетелства за цивилизациите до днес периодично „идват“ „Страшният съд“, нашествие на извънземни, глобални катаклизми, техногенни катастрофи и прочие апокалиптични сценарии. И всеки път, когато поредният „ден Х“ премине благополучно и без фатални последици, веднага му се намира обяснение и краят на света се отлага за нова дата.

Възможните сценарии за края на света са неизчерпаеми. Ето десет варианта от тях.

Апокалипсис по предсказанието на маите

Светът е замрял в очакване на поредния „финал“, който трябваше да се случи днес, 21 декември 2012 г. Този ден следваше да е последният в историята на Земята, защото според календара на маите свършва досегашният цикъл с продължителност 5125 г. Освен това маите са смятали, че времето е циклично, а не линейно, следователно „рестартиране“ е напълно възможно.

Датата обаче е обект на спорове. Експерти твърдят, че древното племе изобщо не е имало за цел да подписва смъртната присъда на човечеството. Посоченият ден е просто последният в календара, за продължаването на който маите очевидно не са имали необходимост. След това откриха друг календар на маите, по който ще живеем поне още 7000 години.

Планетата убиец

Съществува и друга популярна версия на Апокалипсиса – сблъсък на Земята с огромната „планета убиец“ Нибиру, открита още от шумерите. Отначало прорицателите твърдели, че това ще се случи още през 2003 г., но след като тогава страшно не се случило, краят на света бил отложен и привързан към календара на маите.

Мнозина американци обвиняваха НАСА, че крие истината за опасната планета. Наложи се космическата агенция официално да опровергава тези твърдения. Учените нарекоха съобщенията за Нибиру и сблъсъка с нея за интернет измама и добавиха, че ако такава планета съществува и сблъсък с нея е възможен, то астрономите от цял свят щяха да я наблюдават отдавна, а в днешно време тя би се виждала и с невъоръжено око.

Сблъсък с астероид

Ако „планетата Х“ Нибиру се сочи за плод на фантазиите, то астероидите са напълно реална заплаха и са сред най-тиражираните виновници за потенциалния край на света. Особен принос в апокалиптичните прогнози имат многобройни книги и филми, които експлоатират тази тема от години.

Гигантски астероид, паднал на нашата планета, вероятно е причината, поради която някога са измрели динозаврите, защо нещо подобно да не се случи и на човечеството? Но и шансовете успешно да се предотврати подобен апокалиптичен сценарии също са високи – учените работят над възможности да проследяват и разрушават астероиди, преди те да достигнат Земята.

Ледников период

Глобално затопляне ни очаква не според всички теории. Професорът от Харвардския университет Питър Хюберс с компютърно моделиране доказва, че наклонът на земната ос е решаващ фактор за промяна на климата и че дори и малко изместване е достатъчно, за да предизвика ледников период още през това столетие. Друга причина за застудяване на планетата може да стане изчезването на топлото океанско течение Гълфстрийм.

Ядрена война

Това е заплаха, която продължава да виси над човечеството, при все че е плод на собственото му творчество. И е един от най-страшните от възможните апокалиптични варианти. Освен това една война може да бъде жестока и безкомпромисна, а резултатът – ядрена зима – е толкова разрушително явление, че почти нямаме шансове да го преживеем.

Биотехническа катастрофа

В днешно време генното инженерство – засега основно в хранителни продукти – набира скорост толкова бързо, че е страшно дори да се помисли какво ще стане, ако нещо се обърка. Учените и досега не могат да кажат, че са наясно с възможните му последствия. Отговор няма и въпросът способни ли са генномодифицираните продукти да си взаимодействат с гените на самия човек и да предизвикат опасни мутации.

График на идния Апокалипсис

2012 г. Това е най-очакваният край на света. Тук има цял букет – завършва календарът на маите, по-точно 5125-годишният цикъл на „петото Слънце”, Слънчевата система ще застане в определено положение към галактичната ос, ще се объркат космическите цикли, ще се обърнат полюсите, ще дойде планетата Нибиру и т.н.
2013 г. Рагнарьок – Страшният съд. Денят на началото и края. Големият ден. Преход в четвърто измерение. За смъртните – смърт, за боговете – рождение.
2015 г. Край на някой си 9576-годишен цикъл, който ще доведе до гибел на сегашната цивилизация.
2016 г. Джеймс Хансън, изследовател на климата на Земята, твърди, че през тази година ще се стопят ледниците и голяма част от сушата ще потъне.
2017 г. Край на света според теорията на йерархичните катастрофи. Каквото и да означава това.
2018 г. Ядрена война според Нострадамус.
2019 г. Сблъсък на Земята с астероида 2002 Nt7.
2060 г. Исак Нютон, въз основа на фрагмент от Библията – Книга на пророк Даниила, изчислява, че краят на света ще настъпи именно през 2060 г. Според него трябва да изминат 1260 г. между възстановяването на Свещената Римска империя от Карл Велики през 800 г. и края на света.

Идването на извънземните

Съществуват ресурси тук, на Земята, които правят нашата планета потенциална мишена за нашествието на зловещи пришълци. За това предупреждава и световноизвестният физик Стивън Хокинг. Така или иначе не можем да сме сигурни, че сме сами във Вселената, нито че извънземният разум, който така усилено търсим, ще се окаже доброжелателен.

Бунт на роботите

Още една доста популярна потенциална причина за края на света. Стивън Хокинг й отдава не по-малко значение и твърди, че опасността в компютрите да възникне интелект и той да покори света е напълно реална. Каква ще е съдбата на човеците, не е ясно, но всичко, което е необходимо, е само един „умен“ робот, който да започне да си задава въпроси за битието и да прецени, че си е самодостатъчен.

Черна дупка

Изследователи смятат, че съществува значително количество черни дупки само в нашата галактика – Млечния път. Както звездите, те се въртят и могат да мигрират из Космоса. А следователно една от тях може да попадне в близост до нас и да ни погълне в небитието си.

Изригване на супервулкан

От активните в днешно време вулкани в света съществуват три супервулкана само на територията на САЩ (един от тях е Йелоустоун), а също и езерото Тоба в Индонезия, Таупо в Нова Зеландия и Айра Калдера в Япония. Всеки от тях е способен на изригване, което ще обхване площ над 1000 куб. км. Разрушенията ще бъдат наистина огромни. Йелоустоун например може да изхвърли приблизително 2000 млн. т сярна киселина, а това може да предизвика вулканична зима, еквивалент ядрената. В резултат на такова изригване прахът може да закрие слънцето за няколко години.

Очаквайте продължение

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори