Как изглеждат мислите от центъра на вкуса в мозъка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Международен екип биолози изясниха как нашият мозък кодира сигналите за вкуса на храната и се научиха да ги броят.

Това ще помогне на учените да наблюдават как вкусовите качества на храната и свързаните с нея усещания могат да влияят на нашето поведение, става ясно от статия, публикувана в сп. Current Biology.

„Нарушаването или хедонистичните тенденции във възприятието на вкуса често водят до развитието на сериозни отклонения в хранителното поведение, предизвикващи недояждане или преяждане. В рамките на нашето изследване ние се опитахме да разберем какви процеси в мозъка влияят на възприятието на вкуса. Такива данни са критично важни за разработването на стратегии, насочени към корекция на диетичните навици“, пояснява Катрин Охла от Института по хранене на човека на Германия в Потсдам.

Охла и колегите ѝ изяснили, че нашата нервна система възприема и оценява вкусовете на два етапа. На първия тя определя базовия тип на вкуса – дали храната е кисела, сладка, горчива, солена или „месна“. Това действие на центъра на вкуса в мозъка произтича практически мигновено според организма – 170 милисекунди след като върху езика е попаднала храна. Всички останали качества, включително и силата на вкуса, се декодирали значително по-късно, в следващите 1,5 секунди.

Най-бързо според опитите върху неколцина доброволци, чийто мозък следили учените с електроенцефалограф, нашият мозък разпространява горчивия и соления вкус – за тяхното определяне той губи около 150 милисекунди. Най-дълго се определя вкусът на сладката храна, за който отива почти два пъти повече време. Засега учените не знаят с какво са свързани тези различия.

Използвайки енцефалограми, събрани в хода на първите експерименти, авторите са разработили компютърна програма, която буквално позволява да се изчисли какво мисли човек за вкуса на храната, която яде в момента.

По думите на учените нейната точност на работа е толкова висока, че правилно разчита грешните мисли дори в случаите, когато човек неправилно възприема типа на вкуса и обърква киселото със солено или горчивото със солено (техните сигнали се кодират еднакво, но се предават с различно задържане).

В хода на следващите опити Охла и колегите ѝ ще се опитат да обучат програмата да разпознава и това, доколко приятна смята човек храната, която яде. За тази цел неврофизиолозите ще проведат още една сесия наблюдения за ефективността на мозъка, като фокусират внимание върху втория етап на разпознаване на вкуса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори