Пролетното равноденствие идва със слънчево затъмнение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©Пенчо Маркишки, НАО Рожен
Антония Михайлова

На 20 март настъпва едно от най-очакваните астрономически събития на 2015 година – пълно слънчево затъмнение.

Слънчевото затъмнение на 20 март се пада в деня на пролетното равноденствие, когато Слънцето и Луната ще се срещнат на небесния екватор в съзвездие Риби.

По този начин затъмнението символично ще отбележи настъпването на астрономическата пролет. Затъмнението на 20 март ще бъде пълно, но ивицата на пълната фаза ще премине далеч от големите градове.

Затъмнението ще започне в северната част на Атлантика, ще премине през Фарьорските острови и Норвежко море, лунната сянка ще се плъзне към архипелага Шпицберген, а след това далече на север, за да се отстрани от земното кълбо в района на Северния полюс.

Единствените места за наблюдение на пълната фаза на сушата ще бъдат Фарьорските острови и Шпицберген.

Територията, от която ще се наблюдава слънчевото затъмнение на 20 март 2015 година. С червено е посочена областта, където ще премине пълната фаза на затъмнението. Луната ще покрие над 90% от слънчевия диск в областите с оранжев цвят. В жълтите области покриването на слънчевия диск ще бъде 40%.
timeanddate.com

Пълното слънчево затъмнение този петък е 61-вото затъмнение от 120-и Сарос. Областта на най-добрата му видимост попада в полярните и средните ширини на Северното полукълбо.

Затъмнението ще достигне максимум в точка с координати 64.4° северна ширина, 6.6° западна дължина и ще продължи в максимума 2 минути и 47 секунди, а ширината на лунната сянка на земната повърхност ще бъде 463 километра. В момента и в точката на най-голямото затъмнение посоката на Слънцето (азимут) ще бъде 135°, а височината на Слънцето над хоризонта – 18°.

Пълно слънчево затъмнение е слънчево затъмнение, при което конусът на лунната сянка пресича земната повърхност (Луната е достатъчно близо до Земята, за да закрие напълно Слънцето).

Средната дължина на лунната сянка е 373 320 км, а разстоянието от Земята до Луната на 20 март 2015 година ще бъде 357 415 км. При това видимият диаметър на Луната ще бъде 1,0445 пъти по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск.

При пълно затъмнение се виждат слънчевата корона, звезди и планети, намиращи се близо до Слънцето.

Затъмнението в България

За наблюдател от София затъмнението ще започне в 10 часа, 41 минути и 51 секунди, съобщава НАО Рожен. Максималната му фаза ще настъпи в 11:49:05 часа, когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Тогава явлението ще се наблюдава съвсем удобно на височина 46° над хоризонта в посока югоизток-юг.

Затъмненото Слънце по време на максималната фаза в 11h 49m 05s на 20 март за наблюдател от София.
© Пенчо Маркишки, НАО Рожен

Краят на затъмнението ще настъпи в 12:58:07 часа, т.е. наблюдавано от София, явлението ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди.

В различните части на страната максималната фаза на затъмнението ще бъде с леко различно закриване на диска на Слънцето и ще настъпи в различни моменти. От крайните северозападни райони на страната (Видин) максималната фаза ще бъде със закриване почти 56% и ще настъпи в 11:49:56 ч. От Бургас максималната фаза ще бъде със закриване 48% в 11:55:47 часа. От Варна ще се наблюдава максимална фаза с 49% закриване в 11:57:17 часа.

От НАО Рожен напомнят, че наблюдението на затъмнението с невъоръжено око е опасно за зрението. Необходимо е да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори