Как са качени шапките върху главите на статуите от Великденския остров Рапа Нуи?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователите вярват, че може би най-накрая са решили тайната, как древните хора от Великденския остров Рапа Нуи, са успели да преместят масивните каменни шапки и да ги поставят върху главите на известните статуи със сравнително малко усилия и ресурси.

Изследователи от университета „Бингхамтън“ в Ню Йорк вярват, че древните хора най-вероятно са използвали специална техника за преместване на огромните камъни. Някои от тях тежат до 12 тона и са премествани из острова, на далечни разстояния, с малко хора и ресурси.

„От многото въпроси, които създават мистерията на острова, два определено се откроят: Как древните хора са премествали такива масивни статуи (моа) и как са поставили такива масивни каменни шапки (pukao) върху техните глави?“, казва Карл Липо, професор по антропология в университета „Бингхамтън“. Пукао са цилиндри от тъмно червена вулканична скала.

„Научихме, че те са премествали статуите, използвайки прости, базирани на физика процеси, по начин който е елегантен и забележително ефективен“, каза Липо.

4CE9742D00000578-5805483-image-a-70_1528151056784

„В нашето най-ново проучване се занимаваме специално с въпроса за шапките (pukao). Тези мраморни каменни предмети са били добити в различна кариера, транспортирани през острова и някак повдигнати до върха на главите на статуите“, добавя той.

Най-вероятно използваната техника за поставяне на шапките е работила чрез обвиване на шапката пукао с въжета и след това с помощта на голяма рампа тя е била издърпвана нагоре до върха на платформата, което изисква относително по-малки усилия.

Изследователите са използвали снимки на различни пукао и са генерирали 3D модели, които показват подробности за най-вероятния метод за тяхното транспортиране.

„Броят на възможните методи на поставяне на пукао е ограничен само от човешкото въображение“, казва Шон Хисон, водещ автор на изследването.

„Предишните идеи за това как са транспортирани пукао включват плъзгането им по дървена рампа или постепенно им издигане чрез куп камъни под тях“.

„Очакваме, че част от формите на пукао ще отразяват физическите ограничения, свързани с транспорта“, казва Хиксън. „Различните възможни начини на транспорт ограничават аспектите на вариацията на пукао по различни начини.“

Изследователите предполагат, че пукао най-вероятно са били търкаляни от кариерата до статуите, а след това са изкачвани върху главите им по дървени рампи.

„Технологията на издърпване по рампата включва увиването около пукаото на въжета и издърпването му от върха на платформата“ – обяснява Липо.

Подобно на начина, по който са били транспортирани и статуите, използването на рампата за наместване на шапките е просто и елегантно решение, изискващо минимални ресурси и усилия.

„Великденският остров често се третира като място, където праисторическите хора действат нерационално и това поведение води до катастрофален екологичен колапс“, каза Липо.

„Археологическите доказателства обаче ни показват, че тази картина е дълбоко погрешна и лошо представя поведението на хората от острова и как те са успели да оцелеят на едно малко и отдалечено място повече от 500 години.“

„Нашият анализ за използваната технология за поставяне на шапките върху статуите допринася значително за това ново разбиране за острова: хората от Рапа Нуи имат забележителни постижения заради своята изобретателност“, добави Липо.

Строителството на паметници играе „жизненоважна роля“ в тяхното общество, твърдят изследователите.
„Макар социалните системи на Рапа Нуи да не приличат много на начина, по който функционира нашето съвременно общество, хората от острова са използвали разумно ресурсите си, за да увеличат своите постижения и да осигурят за дълго стабилност в обществото „, отбеляза Липо.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Главоблъсканици

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори