Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкриват тайните на статуите на Великденския остров

18 декември 2019 г. в 10:12
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Те са едни от най-мистериозните реликви на нашата планета, но накрая учените може би са разгадали една от тайните, стоящи зад статуите на Великденския остров – защо статуите са точно на това място?

Древните хора от Рапа Нуи издълбали и пренесли на ръка 900-те големи статуи – наречени моаи, на острова и вярвали, че те са отговорни за земеделското плодородие и изобилието на храна.

Сега изследователи, които разкопават и проучват кариерата, където са изсечени повечето статуи, са открили доказателства, че самият процес на кариерен добив на камъни всъщност подобрява земята и нейното плодородие.

Цивилизацията Рапа Нуи е една от най – мистериозните в историята

Изследователите, водени от Джо Ан Ван Тилбург, директор на проекта за изследване на Великденския остров, откриват, че кариерата Рано Рараку е била и важен селскостопански обект.

Екипът на г-жа Ван Тилбург е открил доказателства за отглеждането на растения като банани, таро и сладки картофи на мястото.

„Разкопките ни разширяват нашата перспектива за чудатите статуи и ни насърчават да осъзнаем, че нищо, колкото и да е очевидно, никога не е точно така, както изглежда.

„Мисля, че нашият нов анализ хуманизира производствения процес на моаите, дава им смисъл.“

Специалистът по почвата Сара Шервуд допълва: „Химията на почвата показва високи нива на елементи, които са ключови за растежа на растенията и са от съществено значение за високите добиви“.

Навсякъде другаде на острова почвата бързо се износва, ерозира, а елементите, които хранят растенията постоянно намаляват, но в кариерата, с постоянния нов приток на малки фрагменти от дълбочина, генерирани от процеса на добив на камъни, има перфектна система за подхранване с вода, естествен тор и хранителни вещества.

Изследователите анализирали две от статуите, които били изправени на мястото си в кариерата, и установяват, че те са построени, за да останат там.

Ван Тилбург казва: „Това проучване коренно променя идеята, че всички стоящи статуи в Рано Рараку просто чакат транспорт от кариерата.

„Тоест, тези и вероятно други изправени моаи в Рано Рараку са поставени на това място, за да гарантират свещеността на самата кариера.

„Каменните статуи са в основата на идеята за плодородието и според вярванията на местните хора, присъствието им тук стимулира производството на селскостопанска продукция.

Категории на статията:
Археология