Как учените претеглят черни дупки?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Галактиката NGC 1097. ©(ALMA (NRAO/ESO/NAOJ), K. Onishi; NASA/ESA Hubble Space Telescope, E. Sturdivant; NRAO/AUI/NSF)
Димитър Димитров

Черните дупки са необозримо странни структури – толкова масивни, че дори светлината не може да избяга от гравитационно им привличане.

Но малко по малко астрономите започват да научават повече за тях, включително за тези, които се намират в центъра на всяка голяма галактика. Наскоро учените даже претеглили една, пише Smithsonian.

Астрономите се интересуват от размерите на черните дупки, защото има доказателства, че еволюцията на галактиките и формирането на черни дупки са тясно свързани.

Черните дупки се наричат така, защото не могат да бъдат видени. Това ги прави трудни за изучаване. Вместо директни наблюдения учените се взират в обикалящата ги среда, за да събират данни. В съобщение за пресата Чарлз Блу от Националната радиоастрономическа обсерватория (National Radio Astronomy Observatory, NRAO) обяснява как точно е измерена масата на свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката NGC 1097.

За да съберат нужната информация, учените използвали телескопа ALMA (Atacama Large Millimter/submillimeter Array), който се намира на приблизително 4500 метра надморска височина и благодарение на това астрономите виждат Космоса по-ясно.

За да измерят масата на черната дупка (Sagittarius A*) в центъра на Млечния път, учените проследили движението на звездите в близост до нея. Но NGC 1097 се намира на 45 милиона светлинни години от нас, което е прекалено голямо разстояние за надеждно проследяване на движението на звездите.

Галактиката също така е ивичеста и спираловидна и начинът ѝ на въртене допълнително затруднява учените. Вместо това те изследвали разпределението и движението на две молекули – циановодород (HCN)  и формилиум (formylium, HCO+). След това използвали наблюденията в компютърна симулация, за да разберат реалното тегло на черната дупка.

Те установили, че тя е 140 милиона пъти по-тежка от нашето Слънце. В сравнение Sagittarius A* в центъра на Млечния път е само няколко милиона пъти по-тежка от Слънцето ни. Откритията са публикувани в Astrophysical Journal.

„Невероятно е, че вече можем да прилагаме същия метод и за други галактики и по този начин да разбираме как тези необозримо големи обекти влияят на галактиките си“, казва Картик Шет, астроном и съавтор на проучването.

Въпреки че масата на тази черна дупка е забележителна, има и по-големи. Съществува черна дупка, която може би тежи колкото 17 милиарда наши слънца. А сега, когато учените могат да претеглят и други черни дупки, може би и този рекорд ще падне.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори