Как всъщност изглежда кръвоносната система?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESPCI/Inserm/CNRS
Антония Михайлова

Благодарение на новата технология микромехурчета можем да получим подробни снимки на кръвоносната система на бозайниците, включително дори най-малките съдове.

Нова ултразвукова техника позволява на лекарите да представят органите в микроскопични детайли – такъв ефект те постигат за първи път и подобна технология ще бъде незаменима при диагностиката и лечението на болести от рода на рак или инсулт.

Резолюцията, която сега може да се постигне при сканиране на органите е ограничена – необходим е компромис между яснотата, скоростта и колко дълбоко в тялото може да се надникне. Но миниатюрни пълни с газ мехурчета с диаметър около 2 микрометър могат да дадат по-ясна снимка на тъканите от тялото буквално в реално време.

Като въвели тези микромехурчета в органите на живи мишки и ги засичали с ултразвук, Михаел Тандер и колегите му от университета „Ланжвен“ в Париж и колегите му успели да визуализират най-фините кръвоносни съдове.

Техниката се основа на взаимодействието на високочестотните ултразвукови вълни с тези мехурчета. Когато вълната достигне микромехурчето, част от нейната енергия се отразява. Тантер казва, че ултразвуковото сканиране се използва на много висока скорост от няколко хиляди кадъра в секунда и техниката може да разпознае ехото, идващо от всяко мехурче във всеки кадър, а лекарите могат да проследят точното разположение на всяко мехурче във всяка кръвоносна система.

Само няколко секунди са необходими, за да се получи изображение на кръвоносната система на мозъка на мишката с пиксели с размер на червено кръвно телце. Преди на такива малки животни са получавани изображения с резолюция 150 микрометра или повече.

С помощта на новата техника изследователите са успели да получат резолюция от 10 микрометра. Но Тантер твърди, че скоро ще успеят да постигнат 3 микрометра и може би да получат изображения дори на такива органи като черния дроб.

Подобна диагностика ще бъде изключително важна при заболявания на кръвоносната система или съдовете – като инсулти или сърдечни заболявания. Тя дори ще бъде незаменима при диагностиката на рак, тъй като помага детайлно да се разпознаят миниатюрните съдове, които започват да се формират при растящите тумори.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори