Каква е тази женска глава на Марс?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

This image was taken by Mastcam: Left (MAST_LEFT) onboard NASA's Mars rover Curiosity on Sol 2009 (2018-04-01 06:25:38 UTC).
Ивайло Красимиров

Най-новата снимка на НАСА от Марс разбуни духовете. Тя обаче не е първата, която показва странни обекти на повърхността на Червената планета.

Прилича на воин в женски образ, изсечен в камъка. Астрономите са по-скоро скептични, досега не са открили категорични доказателства. За любителите на теориите на конспирацията обаче нещата изглеждат ясни.

В наскоро публикувано видео в Youtube беше обявено „фундаментално“ откритие: в пясъка лежи глава на статуя. „Вижда се много ясно: брадичка, уста, нос, очи, уши …“ Може да е жена-воин, която носи шлем.

Описваният камък обаче е с размер само няколко сантиметра и се вижда на снимка направена от роувъра Кюриозити на Марс на 1 април 2018. Тежкият почти 1 тон роувър кацна на Марс през 2012, оттогава насам е изминал повече от 12 км.

Крайно невероятно е наистина да става дума за изработена скулптура. Много по-вероятно е формата да се дължи на случайността, предопределена от природните процеси. Но все пак…

Това не е първият куриозен обект на Марс, който се открива на снимки. Още преди десетилетия сондата Викинг изпрати снимка на усмивка към Земята. Предполагаема женска статуя, а също и предполагаема лъжица могат да се видят на други снимки.

Усмивката от Марс. Снимката е от кратера Гейл.

Усмивката от Марс. Снимката е от кратера Гейл.

Това определено прилича на статуя

Това определено прилича на статуя

Космическият апарат Викинг 1 на НАСА е направил тази снимка на 26 юли 1976 г.

Космическият апарат Викинг 1 на НАСА е направил тази снимка на 26 юли 1976 г.

Тази снимка е сравнително нова, направена от Масткам на Кюриозити.

Тази снимка е сравнително нова, направена от Масткам на Кюриозити.

Но ние хората имаме склонността да търсим и да вярваме, че виждаме лица там, където всъщност ги няма. Това е известен феномен, наричан от психолозите парейдолия. Причините за него се крият в нашия мозък, обясняват те.

За да може да обработи всички впечатления, които въздействат върху нас ежедневно, мозъкът е трениран да разпознава бързо различни образци. Мозъкът се стреми да подрежда бързо различните ситуации, за да може да реагира за части от секундата…

За нас хората е особено важно бързо да разпознаваме лица и по тази причина непрестанно сканираме околната среда в търсене на очи, усти и носове. Очевидно и Марс вече попада в групата на сканираните околности.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори