Какво би станало ако Луната изчезне?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ESA / Tim Peake / Waxing gibbous moon
Ивайло Красимиров

Нашата Луна не само обикаля около Земята, но и всяка година се отдалечава от нея с около 3.81 сантиметра. При този процес въртенето на Земята действително се забавя. Ами ако една нощ, луната просто изчезнe? Какви ще са последиците за Земята?

При пълнолуние, спътникът на Земята е средно 14 000 пъти по-ярък от следващото най-ярко нещо в нощното небе – Венера. Така че без нея всяка нощ ще бъде толкова тъмна, колкото при нова луна. Но още на следващата сутрин ще започнете да осъзнавате колко важна е Луната за живота на Земята.

Да започнем с това, че между слънцето, земното въртене и Луната, Луната има най-голямо влияние върху приливите на Земята.

Без Луната високите и ниските приливи и отливи ще се свият с около 75%. Това би застрашило живота на много видове раци, миди и морски охлюви, които живеят в приливните зони. Тяхното изчезване би поставило под заплаха съществуването на по-големите животни, които разчитат на тях за храна, като в крайна сметка ще бъде заплашено съществуването на цялата крайбрежна екосистема. След няколко десетилетия това ще доведе до намаляване на рибите в морето, но и на населението в крайбрежната суша.

Едно от най-големите събития свързани с размножаване в света се случва в Големия бариерен риф. Всеки ноември в дните след пълнолуние, кораловите колонии в рифа – обхващащи район, голям около  три пъти повече от територията на България, освобождават милиони яйца и сперматозоиди в рамките само на няколко минути. Учените са сигурни, че пълната луна играе важна роля в този процес, но точно как – остава мистерия.

На сушата, животни като червените раци също използват лунни сигнали за възпроизвеждане. След като живеят по-голямата част от живота си в планините, милиони раци мигрират надолу към брега. И тогава само през последната четвърт от Луната, женските отделят яйцата си в морето.

Разбира се, Луната не въздейства така генерално върху възпроизводството на човека, но за сметка на това има силно въздействие върху времето на Планетата. Приливите и отливите помагат да се смесват студените арктически води с по-топлата вода от тропиците. Това балансира температурите и стабилизира климата в световен мащаб. Без Луната прогнозите за времето ще бъдат практически невъзможни. Средните разлики между най-горещите и най-студените места на Земята може да се превърнат в крайно опасни за живота крайности.

Но нищо от това не може да се сравнява с най-голямата промяна, до която би се стигнало през следващите хилядолетия, ако изчезне Луната. Сега Земята се накланя по оста си на 23,5 °, поради гравитацията на луната. Ако Луната изчезна, оста на Земята ще варира, ще се движи между 10 и 45 градуса.

Някои експерти смятат, че Юпитер може да помогне да се запази наклонът на Земята, без да излезе напълно от контрол. Но дори само допълнителен наклон от 10 градуса ще предизвика пълен хаос в климата и сезоните, каквито ги познаваме сега.

В миналото наклонът на Земята се е променял само с около 1-2 градуса, което според учените е довело да появата на ледниковите периоди. Трудно е да се предположи какво би станало ако този наклон стане 10 или 45 градуса, но едва ли ще доведе до нещо добро за живота на Земята.

Луната не е просто важна за живота на Земята днес. Експертите смятат, че тя също най-вероятно е играла ключова роля и при формирането на живота преди повече от 3,5 милиарда години, пише изданието Business Insider.

Оказва се, че Луната не е просто светлина на нощното небе. Нейното съществуване е от решаващо значение за деликатния баланс, който прави живота на Земята възможен.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори