Какво е саркопения и защо пълнеем с напредването на възрастта?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

За много хора това е познато от собствен опит – с напредването на годините става все по-трудно да се задържи нарастването на теглото. Защо с по-високата възраст увеличаваме теглото си, въпреки че не променяме хранителните си навици?

Причините са много, казва д-р Каролина Аповиан, професор по медицина в Университета Бостън.  Преди всичко промяната в теглото се дължи на хормоналните промени настъпващи с повишаване на възрастта. Дял имат и по-застоялият живот, увеличеният стрес и по-малкото време за сън с нарастване на отговорностите.

„Основната причина за повишаване на теглото с настъпването на средна възраст е загубата на мускулна маса, нещо което е характерно за всички“, казва д-р Аповиан. Обемът на мускулна маса зависи от метаболизма, от скоростта на обмяната. Колкото по-голяма мускулна маса имаме, толкова повече калории ще изгаряме. Естествен процес на намаляване на мускулната маса започва след 30-та година на човек. Този процес, наречен саркопения, се ускорява още повече след 40 годишна възраст.

Ако не се предприемат мерки за запазване на мускулната маса, тялото ни ще гори все по-малко калории, а мускулната маса ще се замества от мазнини.

Как да се избегне или поне намали  саркопенията?  Ето три съвета от д-р Аповиан:

– Упражнения с гирички или други тежести поне два пъти седмично, като постепенно се увеличават интензивността и тежестите.
– Приемане на богата на протеини храна, включително многобройни протеинови плодови коктейли
– Увеличете съня, това дава време на тялото да възстанови мускулната си маса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори