Какво разкриват за теб стиловете в изкуството, които харесваш?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Creation of the Sun and the Moon, Michelangelo (1508-1512)
Ивайло Красимиров

Какви стилове в изкуството харесвате? Привлeчени ли сте от абстрактни картини или пък предпочитате по-традиционните стилове? Импресионизмът ви изпълва с отчаяние или със щастие?

Всички ние имаме предпочитания, когато става въпрос за това какъв вид изкуство ни харесва. То е много субективен въпрос и може да изведе поляризиращи мнения.

Но можем ли да определим нещо за нашите личности от предпочитанията си към различните видове изкуство?

Съществуват проучвания, които показват, че определени атрибути от характера могат да бъдат разкрити от конкретните стилове на изкуство, към които сме привлечени.

Ще разгледаме седем основни стила на изкуството и ще покажем какви личностни черти са свързани с всеки от тях:

Традиционен (снимката горе)

Под традиционно изкуство имаме предвид старите майстори като Вермър, Рембранд, Микеланджело, Да Винчи и т. н..

Хората, които са естествено привлечени към произведения на изкуството от старите майстори, обикновено са по-скоро консервативни и по-големи на години. Те биха спазвали правилата без да го поставят под въпрос и обикновено са хора, които не обичат да клатят лодката.

Vassily Kandinsky, 1908, Murnau, Dorfstrasse

Vassily Kandinsky, 1908, Murnau, Dorfstrasse

Модерен

Става дума за съвременното изкуство, създадено през ерата на 1890-1960 г., за разлика от съвременното изкуство, което все още се създава днес. Съвременните художници в тази категория включват Ван Гог, Сезан, Матис и Кандински.

Онези, които са привлечени към съвременното изкуство, вероятно са любезни, романтични и отворени към нови идеи. Хора, които обичат да излизат навън и да се наслаждават на социалните контакти.

The Birth of Venus, Boticelli

The Birth of Venus, Boticelli

Ренесанс

Ренесансовите художници включват например Донатело, Рафаел и Ботичели.

Установено е, че онези, които харесват тези класически изображения на традиционни герои, обикновено са по-консервативни в реалния живот. Ренесансовият начин за улавяне на реалистичната красота на обикновените неща резонират с онези, които предпочитат по-простите неща в живота.

The Summer, Poppy Field, Claude Monet, 1875

The Summer, Poppy Field, Claude Monet, 1875

Импресионизъм

Тези, които са фенове на импресионистичната работа, вероятно са приятни типове, които са съзнателни и не обичат конфликтите. Те обикновено са тези, които се опитват да посредничат за изглаждане на разногласията. Смята се, че причината за това са меките и заглушени тонове на импресионизма, които не са агресивни по никакъв начин, както и хората, които ги предпочитат.

Portrait of Pablo Picasso, 1912, Juan Gris

Portrait of Pablo Picasso, 1912, Juan Gris

Кубизъм

Ако сте фен на кубизма, тогава имате доста открит ум и наистина сте широкоскроени за повечето неща в живота. Често сте противоречиви в мненията си и понякога искате да шокирате другите без причина. Това вероятно е свързано с факта, че кубизмът е бил вик срещу по-традиционните движения като реализма и импресионизма, тъй като се опитвал да пренебрегне всеки формален начин на рисуване, а вместо това да вижда нещата от много различни ъгли.

abstract art

abstract art

Абстрактен

Всеки любител на абстрактното изкуство трябва да си зададе въпроса какво е това, което наистина харесва в този конкретен стил. Защото онези, които харесват абстрактното изкуство, имат склонността да вадят аргументи от нищото само заради спора. Те обаче са много открити, екстровертни и изключително креативни хора.

Statue Of Liberty by William Armstrong for Studio 54

Statue Of Liberty by William Armstrong for Studio 54

Поп арт

Поп изкуството произлиза от удоволствията, които хората получават от телевизията, списанията и други форми на медиите. Ако обичате поп-арта, тогава е по-вероятно да сте жив и екстровертен тип човек, който е оптимист за бъдещето. Вие лесно се влюбвате и обичате забавлението, обикновено сте душата на компанията.

Общи черти и предпочитания към изкуството

Има по-общи проучвания за предпочитанията в стиловете на изкуството, които подчертават разликите между половете и възрастта между стари и млади.

В едно изследване са тествани представителното изкуство (импресионизмът) и по-малко представителното изкуство (абстрактен експресионизъм и кубизъм). Резултатите показват, че онези, които предпочитат представителното изкуство, са много по-приятни и съвестни, но по-малко отворени към нови преживявания, отколкото тези, които предпочитат по-абстрактните произведения.

Полът, както и възрастта, изглежда играят важна роля при определянето на резултатите.

Като цяло, кубистите и ренесансовите изкуства бяха предпочитани от мъжете, докато импресионистите и традиционните японски картини бяха предпочитани от жените. По-възрастните оценяват импресионизма и японското изкуство, докато младите хора предпочитат по-модерните форми на абстрактно и кубистко изкуство.

Казват, че една картина струва повече от хиляда думи, а тя може да разкрие толкова много за самите нас.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори