Какво се случва със сградите при земетресение? (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Геоложката служба на САЩ е поставила сензори в зданието Frontier Building в Анкъридж, Аляска, за да фиксира въздействието на земетресенията върху високите сгради.

Земетресение със сила 7,1 разтърсило Аляска на 24 януари и сеизмолозите в реално време разгледали как трусовете въздействат на човешките постройки.

Видеото, което можете да видите по-долу, представлява визуализация на вибрациите, изпитвани от сградата при земетресението. За по-голяма нагледност в съответствие с високата сграда всички движения са увеличени 300 пъти, за да се демонстрират по-добре признаците на деформация.

В резултат кулата на видеото при особено интензивни трусове се тресе като гъвкаво въже и зрелището е толкова интересно, колкото и плашещо. Сградата стои практически неподвижна, но видеото позволява да си представим натоварването, на което са подложени вътрешните ѝ структури.

Също така това видео демонстрира как проектите по наблюдение на целостта на строителните структури могат да помогнат на инженерите и строителните фирми да разберат как протича деформацията в сградите, намиращи се в зони с повишена сеизмична активност.

Въз основа на подобни данни може да се разработи превантивна защита от въздействия на трусове, от рода на вече съществуващите паяжини от въглеродни влакна или принципа на сеизмична невидимост на сградите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори