Какво ще се случи с хората, ако гравитацията изчезне? (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Nicolle Rager Fuller
Антония Михайлова

Ако гравитацията внезапно изчезне, перспективата да отплавате в Открития космос далеч няма да е най-сериозният от вашите проблеми.

Физикът Джей Баки, бивш астронавт на НАСА, разказва за влиянието на отсъствието на гравитация върху човешкия организъм в кратка видеолекция в рамките на образователния проект TED-Ed.

По думите на Баки нашият организъм е адаптиран към силата на земното привличане. Ако човек прекара известно време в условията на изменена сила на тежестта – например на борда на космическа станция – неговият организъм започва да се изменя.

Известно е, че членовете на екипажи на космически кораби за времето на експедицията губят костна маса и мускулен тонус. Изменения търпи и вестибуларният апарат.

Липсата на гравитация води след себе си и други проблеми, обяснява д-р Кевин Фонг в сп. Wired. По не съвсем ясни за учените причини количеството еритроцити в организма спада, което води до така наречената космическа анемия.

Раните зарастват по-дълго, имунитетът на организма отслабва. В условията на слаба или отсъстваща гравитация се наблюдават и проблеми със съня. И всичко това се случва само след кратко време, прекарано в Космоса.

„А какво би се случило, ако растяхме в отсъствието на гравитация? – пита Баки. – Как биха се развивали частите на нашия организъм, зависещи от силата на привличане, такива като мускули, вестибуларен апарат, сърце и кръвоносни съдове? Можем смело да предположим, че в такъв случай човешкото тяло би еволюирало различно.

Баки споменава експеримент, в който закрили едното око на новородено котенце. Когато след няколко седмици махнали превръзката, се оказало, че животното не вижда с това око.

Макар че сама по себе си очната ябълка била физически абсолютно нормална, връзката ѝ със зрителната кора на главния мозък просто не се е формирала, тъй като от окото от самото начало не се подавала никаква визуална информация. Много нагледна илюстрация на поговорката „Използвай или ще загубиш“. По-скоро и другите органи на нашия организъм биха реагирали на липсата на стимули по същия начин.

Ако нямаше гравитация, чието действие се налага да компенсират сърцето, мускулите и скелетът, нашите органи биха се развивали по съвсем друг начин. Но в случай на внезапно изчезване на силата на тежестта дългосрочните последствия за организма биха били най-незначителният от нашите проблеми.

Астрономът Карън Мастърс от университета на Портсмът във Великобритания разказва в колонката си в Ask an Astronomer за това, какви физически явления биха се случили незабавно след изчезването на гравитацията.

Първият проблем, с който ще се сблъска човечеството, се заключава в това, че Земята се върти с голяма ъглова скорост. Представете си, че въртите над главата си връв с тежест на края.

„Да „изключиш“ мигновено гравитацията, е все едно да пуснеш връвта от ръце – пише Мастърс. – Всякакви предмети, неприкрепени към земната повърхност, продължават движение по права линия и отлитат директно в Космоса.“гравитацияТези, които в този момент са на улицата, завинаги ще напуснат Земята. Намиращите се в помещения ще имат по-голям късмет, тъй като сградите са вкопани в земята и при изчезването на гравитацията ще останат на място – или поне за известно време, пише Мастърс.

Всичко останало, което не е прикрепено достатъчно сигурно към повърхността на Земята, ще се отнесе в Открития космос. Едни от първите ще ни напуснат атмосферният слой, както и водата в океаните, реките и езерата.

„И разбира се, всички ние ще умрем“, пише Джойлин Крейтън в научния портал Futurism.

Отсъствието на гравитация в крайна сметка ще разруши самата планета, пише Мастърс. „По-скоро Земята ще се разпадне на части, които ще се разлетят в различни посоки.“

Подобна участ би застигнала и Слънцето, както става ясно от видеото на Discovery News.

Без „прилепващата“ сила колосалното налягане в ядрото нашето светило би се разнесло на парчета материя. Същото би се случило с всички звезди във Вселената. Но поради гигантските разстояния на последните светлината от умиращите звезди би достигнала до нас след дълги години.

В крайна сметка няма да останат нито звезди, нито планети. Вселената ще представлява един „бульон“ от разсеяни атоми и молекули, неспособни да се съединят в по-големи купове материя.

Този сценарий – повтаряме: изключително хипотетичен – показва колко важно се явява наличието на гравитация за Вселената. Гравитацията е едно от четирите известни ни фундаментални взаимодействия, обясняващи физическите процеси във Вселената. Останалите три са не по-малко важни. Без електромагнитното, силното и слабото взаимодействие самите атоми биха се разпаднали на части.

Но гравитационното взаимодействие е единственото, чийто ефект е известен на всеки от нас. Вероятно именно поради тази причина човечеството е толкова пленено от идеята за антигравитация и такива научни постижения като откриването на гравитационните вълни, дори ако те никога не ни засегнат пряко, допълва BBC.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори