Какво ще стане, ако не спим цяла седмица?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

MC Quinn /Flickr
Антония Михайлова

Недостигът на сън се отразява зле на здравето, а пълното лишаване от сън може да доведе до необратими последствия. Какви именно?

Сънят осигурява почивка за организма, допринася за преработката и съхраняването на информация и дори възстановява имунитета. При недостига на сън протича дезориентация и този нехуманен метод често се използва като мъчение.

Лишените от сън хора са готови да разкрият всякакви тайни и да подпишат всякакви признания. Заедно с това специалистите напомнят, че това така или иначе не дава необходимото на спецслужбите – според доклад, подготвен за Сената на САЩ, при липса на сън започват халюцинации, човек престава да си дава сметка за мисли и действия, в резултат на което лъжливите признания ще бъдат подписани със същата лекота, както и истинските.

Освен това е достатъчно да се пропусне дори една нощ, за да започнат нарушения в мозъчната дейност. В изследването на немски учени, публикувано в изданието Journal of Neuroscience, се казва, че след 24 часа без сън у човека възникват симптоми на лека форма на шизофрения, като например изкривено чувство за време, изменено усещане за собственото тяло, висока чувствителност към светлина, грешно възприятие на цветове, несвързана реч.

Променя се и емоционалният фон. Освен това колкото по-дълго не спи човек, толкова по-контрастни стават тези емоции, смехът може неконтролируемо да се смени с плач.

А при продължително лишаване от сън след мозъка започва да отказва и тялото, неполучило необходимата почивка. Сред многобройните последствия са както сравнително безобидни – като например болки в гърлото и хрема, така и сериозни – нарушения на храносмилането, висок риск от развитие на диабет, намаляване на остротата на зрението, високо кръвно налягане, рязка загуба или натрупване на тегло.

 

Категории на статиите:
Аз, човекът · Искам да знам

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори