Какво ще стане със Земята, ако попадне в черна дупка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

jila.colorado.edu
Антония Михайлова

Астрофизикът Кевин Пимблет от университета в Хъл (Великобритания) е описал възможните сценарии за развитие на събитията, в случай че Земята започне да пада в черна дупка, пише Daily Mail.

Според учения, в случай че Земята се окаже в непосредствена близост до хоризонта на събитията на черна дупка, тя ще започне да се разтегля към гравитационния обект.

Това с свързано с нееднородността на гравитационното поле близо до черната дупка, вследствие на което по-близката до нея планета ще се привлича все по-силно, отколкото по-далечната.

Жителите на Земята няма да забележат как планетата приближава към хоризонта на събитията на свръхмасивна черна дупка (заради малката приливна сила, която е обратнопропорционална на квадрата на масата на дупката).

В случай че черната дупка се намира в центъра на квазар, излъчването на неговата материя ще изгори цялата Земя, преди планетата да се озове в непосредствена близост до гравитационния обект.

Хоризонтът на събитията определя границите на масивния обект (така наречената черна дупка), които не са способни да напуснат дори фотоните (движещи се със скоростта на светлината кванти на електромагнитното поле).

Масите на черни дупки, възникващи в крайния стадий на еволюцията на звездите, са сравними със звездните. Свръхмасивните черни дупки в центровете на галактиките са по-тежки от Слънцето милиони и милиарди пъти, допълва Lenta.ru.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори