Какво точно означава ефективност на ваксините?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Вероятно вече знаете, че ефективността на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer е 95%, на Moderna е 94%, а на Johnson & Johnson’s – 66%. Но какво всъщност означават тези числа?

Това не е само академичен въпрос. Начинът, по който хората разбират тези цифри, влияе върху това как възприемат ваксините, дали ще се ваксинират и как се държат след получаването й, като всичко това има влияние и последици за пандемията в по-голям мащаб.

И така, как трябва да се тълкуват тези числа?

„Мисля, че е важно хората да разберат, че това е изключително ефективна ваксина“, каза Брайън Баркър, вирусолог от университета Дрю в Ню Джърси, позовавайки се на ваксината Pfizer. „Това е много по-ефективно, отколкото си мислите.“

Едно често срещано недоразумение е, че 95% ефикасност означава, че в клиничното изпитване на Pfizer 5% от ваксинираните хора са получили COVID. Но това не е вярно; действителният процент на ваксинирани хора в изпитванията на Pfizer (и Moderna), които са получили COVID-19, е около сто пъти по-малък – 0,04%.

Това, което всъщност означават 95-те %, е, че ваксинираните хора са имали 95% по-малък риск от получаване на COVID-19 в сравнение с участниците в контролната група, които не са били ваксинирани. С други думи, ваксинираните хора в клиничното изпитване на Pfizer са били 20 пъти по-малко склонни от контролната група да получат COVID-19. Това прави ваксината „една от най-ефективните ваксини, които сме имали някога“, казва Баркър пред Live Science.

За сравнение, двудозовата ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) е 97% ефективна срещу морбили и 88% ефективна срещу паротит, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Сезонната ваксина срещу грип е между 40% и 60% ефективна (тя варира от година на година, в зависимост от грипните щамове), но все пак предотвратява милиони случаи на грип всеки грипен сезон.

И така, ако ефикасността означава няколко процента по-малко случаи на COVID-19, какво се смята за „случай на COVID“? Както Pfizer, така и Moderna определят случай като поне един симптом (колкото и лек да е) и положителен тест за COVID-19. Johnson & Johnson определят „случай“ като наличие на положителен тест за COVID-19 плюс поне един умерен симптом (като задух, необичайни нива на кислород в кръвта или необичайна честота на дишане) или поне два по-леки симптома (като треска, кашлица , умора, главоболие или гадене). Някой с умерен случай на COVID-19 по това определение може или да бъде леко засегнат, или да бъде недееспособен и да се чувства доста болен в продължение на няколко седмици.

Баркър предупреждава, че е трудно директно да се сравни ефикасността между ваксините на Johnson & Johnson, Pfizer и Moderna, тъй като клиничните изпитания са се случили в различни географски райони с различни популации и в малко по-различни времеви моменти в пандемията, когато са били налице различни варианти на COVID-19.

„Имаше повече хора, които имаха вариант B117 [Великобритания] или други видове варианти по време на процеса на изпитване на Johnson & Johnson, отколкото по време на процеса на изпитване на Moderna “, казва тя.

И нито едно от трите проучвания изобщо не търси асимптоматичен COVID-19. „Всички тези цифри за ефикасност са защита срещу поява на симптоми, а не защита от заразяване“, каза Баркър. (Някои ранни проучвания намекват, че ваксините Pfizer и Moderna също намаляват броя на вирусните частици в тялото на човек, наречен вирусен товар, и вероятността изобщо да бъде положителен, което би намалило предаването на болестта. И все пак, защо все още не знаем със сигурност, че хората “ могат да изхвърлят маската си“, след като бъдат ваксинирани, пита Баркър.

Но и трите изпитания използваха второ, потенциално по-важно определение за „случаи“. Това, което ни интересува най-много, е да предпазим хората от най-лошите резултати от COVID-19: хоспитализация и смърт. Така Moderna, Pfizer и Johnson & Johnson също измерват как техните ваксини се представят срещу тежко заболяване (което означава сериозно засегнати сърдечни или дихателни честоти, нужда от допълнителен кислород, прием в интензивно отделение, дихателна недостатъчност или смърт).

И трите ваксини обаче, са 100% ефективни за предотвратяване на тежко заболяване шест седмици след първата доза (за Moderna) или седем седмици след първата доза (за Pfizer и Johnson & Johnson, като последната изисква само една доза). Практически няма ваксинирани хора които да са хоспитализирани или да са починали от COVID-19, след като ваксините са влезли в сила.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори