Китайски учени може да имат ключ към забавяне на стареенето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров

Учени в Пекин може да са една крачка по-близо до това да намерят отговор как да се постигне по-дълъг живот и как да забавят последиците от стареенето.

Група биолози от Китайската академия на науките казват, че са разработили първата в света нова генна терапия и са провеждали тестове върху мишки.

Изследването включва скрининг на около 10 000 гена в търсене на особено силни двигатели на клетъчното стареене. Те са идентифицирали 100 гена способстващи стареенето, но този, който наистина се откроява сред тях, е kat7. След това те деактивират този ген kat7 в черния дроб на мишките, обяснява професор Ку Джинг (Qu Jing) някои от техните открития.

„Тези мишки показаха след шест до осем месеца цялостно подобрен външен вид и здраве и най-важното, в крайна сметка те са удължили живота си с около 25%“.

Kat7 е един от десетките хиляди гени, открити в клетките на бозайници. Учените също са тествали функцията на този ген в човешки стволови клетки, човешки чернодробни клетки и др. Досега не е имало странични ефекти на клетъчна токсичност. Въпреки това, методът все още трябва да извърви дълъг път до готовност за изпитания при хора и ще изисква много финансиране и много повече изследвания.

„В крайна сметка се надяваме, че можем да намерим начин да забавим стареенето, дори първоначално това да е с много малък процент. Искаме да забавим стареенето на хората в бъдеще.“

Засега все още не е открит окончателен отговор за измама на смъртта, но учените планират да тестват функциите на kat7 и при други органи на мишки и в крайна сметка при хора.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори