Какво убива всичко живо в якутската Долина на смъртта?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikipedia
Антония Михайлова


Долината на смъртта в Якутия е едно от най-загадъчните места на Земята. Уфолозите смятат, че там се намира извънземна база, която ни предпазва от заплахи от Космоса.

Пътят на пасището на небесните елени

Дърветата са като мъртви на това място. Зверовете заобикалят тези места отстрани, птици тук не идват, съскат само влечуги. От земята се издава гладка метална сплескана арка, в която може да се влезе върху елен. В тази арка има множество стаи, където дори в най-лютия мраз е топло.

В котлите може да се влезе върху елен. (Wikipedia)

В котлите може да се влезе върху елен. (Wikipedia)

Но този, който се осмели да прекара тук нощта, или се разболява, или го чака близка гибел. Името това място е Долината на смъртта.

Да се стигне до това затънтено ъгълче, не е лесна задача и в наши дни, а за организиране на експедиция във втората половина на XIX век не е можело да става и дума.

И все пак периодично в света се прокрадват истории за загадъчни съоръжения с неизвестен произход в долината на река Вилюй и нейните притоци. Това са свидетелства на еленовъди и ловци, разкази на възрастни хора и различни съмнителни източници.

Не всичко е злато…

Най-забележителният пример е писмо на мъж на име Михаил Корецки, съхранявано в архива на Националната библиотека на Република Якутия. В периода от 1933 до 1949 година той три пъти ходил в Долината на смъртта в надеждата да открие злато, „без да очаква в края на сезона грабежи и куршуми в гърба“. Според неговия разказ той видял поне седем подобни „котли“.

„Всички те изглеждаха загадъчни: първо, размерът – от шест до девет метра в диаметър. Второ, изработени от неизвестен метал. Става дума за това, че не може да ги нарани дори наточено длето (пробвахме, при това неведнъж). (…) Растителността около „котлите“ е аномална – изобщо не прилича на това, което расте в околността. Тя е по-пищна: едролист репей, много дълги лози, странна трева – един и половина-два пъти по-висока от човешки ръст“, пише Корецки.

Художникът Юрий Михаайловски е нарисувал "котел" по думите на стар ловец. (Wikipedia)

Художникът Юрий Михаайловски е нарисувал „котел“ по думите на стар ловец. (Wikipedia)

Той не е виждал въпросните стаи в котлите, за които се говори в якутските легенди. След нощуването в един от тях нито един от приятелите му не се е разболял или починал – само единият напълно оплешивял след няколко месеца.

От 70-те години на миналия век якутската Долина на смъртта е попаднала в полезрението на съветските уфолози, а по-късно – и на езотериците. В началото на XXI век в търсене на „котлите“ се отправил чешкият изследовател Иван Мацкерле. Преди да замине за Якутия, гадателка му предсказала неминуема смърт, но оцелял.

Само дето на крачка от целта толкова му прилошало, че се наложило експедицията да завърши предсрочно. Единственото, което успели да направят неговите спътници, е да определят GPS координатите на „котлите“.

По-късно за Якутия заминала експедиция под ръководството на Евгений Трошин. Изследователите открили много интересни неща, но не и „котлите“, независимо от предоставените от чехите координати.

Някои смятат, че в Долината на смъртта просто има отломки от ракети, но свидетелствата за „котлите“ се появили преди усвояването на Космоса от човека.

Това позволило на уфолозите да говорят за извънземния произход на тайнствените обекти от Долината на смъртта, за „гробище на НЛО“ и дори не просто за падане на извънземен кораб, а за цяла битка на околоземна орбита между представители на няколко високоразвити цивилизации.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори