Какъв е мотивът за героичните постъпки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Какво е ръководило хората при извършване на действия, за които по-късно са удостоени с медал на Фонда на героите Карнеги, изясниха американските учени Дейвид Ранд и Цив Ъпщайн.

Изследователите твърдят: смелите и решителни постъпки на лауреатите са били продиктувани далеч не от чувство за дълг или желание да спасят нечий живот.

Учените подложили на анализ над 50 текста от интервюта на лауреатите на наградата Карнеги. „Искахме да знаем как именно са действали тези хора – необходим ли е бил определен самоконтрол за преодоляването на негативните емоции, например страх, или действията им са били спонтанни и необмислени“, казва Ранд.

Разказите на смелчаците за подвизите им били анализирани както със специални компютърни програми, така и със стотици доброволци, които се съгласили да вземат участие в изследването. Хората трябвало да прочетат интервю и да дадат оценка, явяват ли се действията на лауреатите на наградата спонтанни, или обмислени.

И компютърният анализ, и доброволците били единодушни: героичните постъпки са били несъзнателни, извършилите ги хора първо са действали и чак след това са помислили и осъзнали случилото се.

Психолозите направили извод: лауреатите на наградата са рискували собствения си живот не защото алтруистичното поведение е заложено в нас на генетично ниво. В процеса на социализация човек постоянно е принуден да помага на околните, но един от мотивите на такова поведение е очакването на ответна помощ след известно време.

Тоест помощта от другите става наш навик. В екстрени ситуации човек започва да действа автоматично, рефлекторно и спасява нечий живот, рискувайки своя.

Независимо от доста красноречивите резултати от изследването, психолозите не го смятат за еднозначно вярно. Според тях за анализ са били избрани ограничено количество интервюта, лауреатите може да са описали действията си изкривено, невярно да са запомнили детайли поради преживения стрес.

И все пак ориентирането на други материали при провеждането на такъв род изследвания е практически невъзможно – условия на екстрени ситуации с риск за живота не може да се създадат в лаборатория, а участниците в реални събития може да се опират само на своята памет.

Фондът на героите е основан през 1904 г. от индустриалеца и филантроп Андрю Карнеги. Целта на организацията е награждаването на хора, извършили героични постъпки при спасяване на нечий живот или оказване на помощ на околните в екстрена ситуация.

С пълния отчет за работата на американските психолози можете да се запознаете в сп. PLoS ONE.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори