Калций в тромбоцитите допринася за кръвоспирането

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Руски учени установиха, че концентрацията на калций в митохондрията на тромбоцита причинява смъртта му и в резултат се ускорява кръвосъсирването, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това бе оповестено от пресслужбата на Московския държавен университет „Ломоносов“.

„Изследването ни даде отговори на някои въпроси – заяви докторът на физико-математическите науки Михаил Пантелеев от университета. – От многобройните противоречиви или частично съвпадащи хипотези изградихме единна теория. Първоначално във всички тромбоцити има осцилация на калция. Те не се различават особено едни от други, но някои тромбоцити, които са по-чувствителни от събратята си, складират калций в митохондриите си. Когато е складирано достатъчно количество калций, митохондриите колабират и това води до клетъчна смърт.“

Смъртта на тромбоцитите ускорява между 1000 и 10 000 пъти кръвосъсирването. Те научават за увреждането на кръвоносен съд и се събират заедно, за да се получи т.нар. тромбоцитна агрегация. За да се слепят помежду си, тромбоцитите трябва да станат по-активни. Някои от тях придобиват амебовидна форма и изграждат основата на тромба, докато други умират при активирането си, стават сферични и увеличават няколко пъти размерите си. Именно те укрепват тромба и ускоряват кръвосъсирването. Кога ще се активира даден тромбоцит, засега е неизвестно. Пантелеев отбеляза, че съдбата на тромбоцитите се определя от теорията на вероятностите.

„Има два катализатора, които могат да предизвикат подобен отговор – поясни ученият – Единият е колагенът, главният белтък в съединителната тъкан, който излиза на повърхността, ако сме получили нараняване. Тромбоцитите прилепват към него в раната. Вторият е ензимът формин, който се формира при кръвосъсирване. Ако форминът е в достатъчно големи количества, се образуват прокоагулантни тромбоцити.“

В изследването са участвали също учени от Федералния научно-клиничен център по детска хематология, онкология и имунология „Дмитрий Рогачев“, Центъра за теоретични проблеми на физико-химическата фармакология към Руската академия на науките и Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори