Канадските военни търсят причините за мистериозен звук от дълбините на Океана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Много странен шум идва сякаш от дъното на морето край Нунавут в Канада. Местните се тревожат, че звукът прогонва дивите животни.

Описван по различен начин като „бучене“ или „бипкане“, звукът идва от Арктика вече в продължение на месеци. Местните жители са толкова отчаяни, че помолиха военните да се намесят. В момента тече активно разследване за причините за мистериозния шум.

Според сведенията, звукът идва някъде от дълбините на морето в протока Хекла и Фюри – тесен воден канал в Нунавут, най-новата, най-голямата и най-слабо заселената провинция в Канада, намираща се в съседство с Гренландия.

В Нунавут население от около 30 хиляди души е разпръснато на територия от 1,75 милиона квадратни километра. Тук се намира и най-северното, постоянно обитавано място в света – Алърт.

Местните традиции са свързани с ловуване на едри бозайници като елени или тюлени и китове, а протока Хекла и Фюри е сред топлокациите, защото представлява район на открита вода, оградена от лед. Много бозайници идват тук, за да търсят храна.

Всичко това обаче се промени през лятото. Местните казват, че животните са се преместили другаде и това е станало по същото време, когато странният звук е започнал да бъде чуван.

Този проход е част от миграционния маршрут на китове и различни видове тюлени. Точно тук те трябваше да са много, а това лято нямаше нито един,

казва Жорж Куло, официален представител на местното правителство пред CBS News

Това е ключово място за лов през лятото и през зимата, заради природните специфики, а сега няма никакви животни. Това става много подозрително – добавя друг представител Пол Куаса.

Както често се случва, когато става нещо мистериозно, което учените не могат да обяснят, избуяват теориите на конспирацията.

Някои от местните обвиняват минната компания Baffinland Iron Mines Corporation, която произвежда екстракт от желязна руда на остров Бафин, североизточно от Нунавут.

Местните подозират, че звукът идва от сонарни проучвания, водени от минната компания, която обаче отрича да има някаква апаратура под водата.

Други обвиняват Грийнпийс, че са вкарали сонарни устройства в канала, за да попречат именно на ловуването. Екоорганизацията обаче също отрича да има общо.

Ако звукът наистина съществува – което засега не е потвърдено от изследователите – най-голямото притеснение е, че нанася поражения на дивите животни.

За разлика от друг подобен случай през юни, когато беше засечен странен звук в Карибско море, сега причините за шума не изглежда да са естествени. Океанът обаче е среда, в която съществата се ориентират на базата на звук, не толкова на зрение. Рибите и другите обитатели, в това число бозайниците издават звуци за ориентация, за търсене на храна, за решаване на териториални спорове. Звук с неестествен произход и с такава сила може да нанесе непоправими щети на тези комуникационни системи…

Канадският Департамент за Национална Отбрана отвори процедура за разследване:

Осведомени сме за странните звуци в протока Хекла и Фюри и канадските въоръжени сили ще предприемат нужните стъпки за активно разследване на причините,

каза говорител на военните пред ABC News.

Да се надяваме, че ще успеят да разплетат мистерията, защото ако на дъното на канала има нещо, което звъни от месеци, то трябва да бъде спряно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мистерии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори