Канцерогенните храни всъщност не били канцерогенни
Булевардните вестници и женските списания преливат от страшни истории за канцерогенни продукти. В главната роля може да се окаже всичко, за което се сетите – от препечената филийка до салатните подправки. Но американски учени предупреждават, че много изследвания за връзката между рака и най-обикновената храна не издържат никаква критика.
Джонатан Шоенфелд от Харвардското училище по обществено здравеопазване и Джон Йоанидис от Станфордския университет са стигнали до извода, че редица изследвания на тази тема нямат статистическа значимост и впоследствие не са получили потвърждение.
В недалечното минало модни канцерогени бяха продуктите от червено месо, а сега на прицел е всичко, за което човек се сети, чак до оцветителите на безалкохолните напитки и дори чая. Възможно е тези и други продукти наистина да имат канцерогенно действие, но това все още не е доказано.
Шоенфелд и Йоанидис взели случайни съставки от известна готварска книга и потърсили литература за тях. Оказало се, че 40 от 50 продукта се сочат за канцерогенни. Десетте, които избегнали „позорната” участ, просто не били толкова разпространени.
Сред 40-те „проклети” са брашно, кафе, масло, захар, хляб, сол, грах, патешко, домати, лимон, лук, целина, моркови, магданоз, агнешко, омари, шкембе, говеждо, канела, горчица и др.
Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
Източник: The Guardian