Канцерогенните храни всъщност не били канцерогенни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Булевардните вестници и женските списания преливат от страшни истории за канцерогенни продукти. В главната роля може да се окаже всичко, за което се сетите – от препечената филийка до салатните подправки. Но американски учени предупреждават, че много изследвания за връзката между рака и най-обикновената храна не издържат никаква критика.

Джонатан Шоенфелд от Харвардското училище по обществено здравеопазване и Джон Йоанидис от Станфордския университет са стигнали до извода, че редица изследвания на тази тема нямат статистическа значимост и впоследствие не са получили потвърждение.

В недалечното минало модни канцерогени бяха продуктите от червено месо, а сега на прицел е всичко, за което човек се сети, чак до оцветителите на безалкохолните напитки и дори чая. Възможно е тези и други продукти наистина да имат канцерогенно действие, но това все още не е доказано.

Шоенфелд и Йоанидис взели случайни съставки от известна готварска книга и потърсили литература за тях. Оказало се, че 40 от 50 продукта се сочат за канцерогенни. Десетте, които избегнали „позорната” участ, просто не били толкова разпространени.

Сред 40-те „проклети” са брашно, кафе, масло, захар, хляб, сол, грах, патешко, домати, лимон, лук, целина, моркови, магданоз, агнешко, омари, шкембе, говеждо, канела, горчица и др.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Източник: The Guardian

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори