Остров, дето го няма

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Пътешествате из морската шир, търсейки ей онова островче, дето го виждате на картата. Проверявате координатите, всичко е точно, намирате се където трябва… Дори не е необходимо да се взирате през бинокъла – ей тук трябва да е, точно на една ръка разстояние. Уви – накъдето и да се обърнете, има само вода…

Точно това се случило на австралийски учени начело с геолога Мария Сетън от университета на Сидни. Те предприели плаване за изучаване на тектонските плочи. На пътя им в Коралово море лежало малкото островче Санди, което трябвало да посетят. На картите на Google Earth островчето изглеждало самотна тъмна ивица, заобиколена от безбрежния Тихи океан.

На мястото изследователите не открили ни земя, ни пясък, ни дървета, ни костенурки. Навсякъде – само синя вода. Островът се оказал грешка.

Със Санди и преди се случвали странности. Макар че в продължение на 12 години той фигурирал в базите данни на бреговата линия, нямало негови изображения. Освен това той отсъствал и на морските карти. Един от участниците в експедицията – Стивън Микълтуейт от университета в Западна Австралия, си спомня:

„Излязохме на мостика и открихме, че на навигационните карти, които ползваше екипажът, острова го няма. В този момент си помислихме: На кого да вярваме? На Google Earth или на навигационните карти? Тъй като до острова оставаше не повече от протегната ръка разстояние, ние решихме да го намерим. Но на това място дори нямаше вълни, до дъното имаше не по-малко от 1300 м.”

Капитанът на RV Southern Surveyor нервничел, опасявайки се корабът да не заседне в плитчина, но после заедно с всички се убедил, че му се е паднала рядката чест да „закрие” откритието. Всички се развеселили, когато корабът минал точно през мястото, където трябвало да бъде Санди. Сега, когато за това знае и последният човек на улицата, мореплавателите следва да подготвят официален отчет за корекция на картата на света.

Ако островът съществуваше, той трябваше да принадлежи на Франция предвид разположението си в териториалните води на Нова Каледония.

Коментирайки това забавно произшествие, президентът на Британското картографско общество Дани Дърлинг заявява, че никога няма да имаме идеални карти. Днешните карти са мозайка от точни спътникови изображения и старинни данни, събирани по време на пътешествия повече от сто години. Коралово море се намира далече от оживените морски маршрути, откъдето идва и грешката. Просто не е имало кой да провери.

Дърлинг твърди, че няма да се учуди, ако островът наистина съществува, но с други координати.Източник: The Guardian

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори