Капсулата Орион на НАСА се доближи най-близо до Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Лунната ракета от следващо поколение на НАСА, ракетата Space Launch System (SLS) с капсулата Orion излита от стартовия комплекс 39-B на безпилотната мисия Artemis 1 до Луната
Ивайло Красимиров

Капсулата Орион без екипаж от мисията Артемида I на НАСА прелетя в рамките на 80 мили (130 км) от лунната повърхност в понеделник, постигайки най-близкия подход до Луната за космически кораб, създаден да превозва хора, откакто Аполо 17 полетя преди половин век.

Прелитането на капсулата около Луната дойде седмица след като Орион достигна най-отдалечената си точка в космоса, близо 270 000 мили от Земята, по средата на своята 25-дневна мисия, съобщи космическата агенция на САЩ на своя уебсайт.

Орион премина на около 79 мили над лунната повърхност в понеделник, когато космическият кораб задейства тласкащите си двигатели, за да промени скоростта си и да предприеме курс за полета обратно към Земята.

НАСА казва, че 3-1/2-минутното изгаряне ще отбележи последната голяма маневра за космически полет на Орион, преди той да падне с парашут в морето на 11 декември.

Последният път, когато космически кораб, предназначен за човешки пътувания, се приближи толкова близо до Луната, колкото Орион, беше последната мисия на програмата Аполо, Аполо 17, която пренесе Джийн Сърнан и Харисън Шмит на лунната повърхност преди 50 години. Те бяха последните от 12 астронавти на НАСА, които са ходили на Луната по време на общо шест мисии на Аполо от 1969 до 1972 г.

Въпреки че Орион няма астронавти на борда – само симулиран екипаж от три манекена – той летя по-далеч от всеки предишен космически кораб от „клас екипаж“ на 13-ия ден от своята мисия. Космическият кораб достигна точка на 268 563 мили от Земята, близо 20 000 мили над рекордното разстояние, поставено от екипажа на Аполо 13 през 1970 г., който прекъсна лунното си кацане и се върна на Земята след почти катастрофална механична повреда.

Много забавеното и дългоочаквано изстрелване на Орион миналия месец постави началото на програмата-наследник на Apollo Artemis, насочена към връщане на астронавти на лунната повърхност през това десетилетие и създаване на устойчива база там като стъпало за бъдещо човешко изследване на Марс.

Ако мисията успее, екипажен полет на Artemis II около Луната и обратно може да се случи още през 2024 г., последван в рамките на няколко години от първото лунно кацане на астронавти с Artemis III в рамките на програмата. Изпращането на астронавти на Марс се очаква да отнеме поне още десетилетие и половина.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори