Катастрофални последствия очакват Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антарктическият ледник Ларсена още това лято може да се превърне в купчина айсберги. © NSIDC/Ted Scambos
Антония Михайлова

Унищожаването на всички известни на човечеството запаси от нефт, газ, въглища и други изкопаеми видове горива ще доведе до пълно изчезване на цялата ледена шапка на Антарктида и повишаване на морското равнище с 60 метра.

Това пишат климатолози в статия, публикувана в сп. Science Advances.

„Установихме следното – ако не искаме Антарктика да се разтопи изцяло, повече не можем да извличаме гориво от недрата на Земята и да изхвърляме въглероден диоксид в атмосферата, както сме го правили по-рано и го правим сега.

Ако не прекратим това, то тези земи, които сега се явяват дом за цял един милиард души, ще се озоват под вода в близко бъдеще“, казва Кен Калдейра (Ken Caldeira) от Института за наука „Карнеги“ в Станфорд (САЩ).

Както изяснили Калдейра и колегите му, катастрофални последствия заплашват Земята дори ако не бъдат изгорени всички въглеводородни запаси и изкопаеми горива, а само 8–10% от тяхната маса. В такъв случай ще се разрушат не само ледниците в западната част на Антарктида, но и в нейната източна половина, което ще доведе до повишаване на морското равнище с няколко десетки метра.

Учените стигнали до този извод, като създали компютърен модел на това, как ще се променя обликът на Антарктика в близките 10 000 години по действието на ръста на глобалните температури, предизвикано от антропогенни фактори.

По време на изчисленията изследователите не се спрели на сравнително „скромните“ съвременни показатели и „изгорили“ всички или значителна част от запасите на изкопаеми горива.

Както обясняват учените, ако изгорим всичкото изкопаемо гориво в следващия век, то ледовете на Антарктида ще изчезнат напълно дори не за десет хиляди, а само за хиляда години. В резултат на това нивото на морето ще се повиши с 60 метра, а голяма част от съвременните крайбрежни територии на много страни от Азия и Европа ще се озоват под вода. Всяко столетие морското равнище ще расте с три метра.

Резултатите от моделирането от нулеви емисии и погребване на въглеродния диоксид под земята (горе) до 100% изгаряне на въглеводородите (долу).  © Ken Caldeira and Ricarda Winkelmann

Резултатите от моделирането от нулеви емисии и погребване на въглеродния диоксид под земята (горе) до 100% изгаряне на въглеводородите (долу).
© Ken Caldeira and Ricarda Winkelmann

Дори ако политиците успеят да се разберат по този въпрос през декември в Париж и изработят общ план как да удържат глобалното затопляне на отметката два градуса за текущия век, бъдещето на Антарктика така или иначе се намира под голям въпрос, твърдят Калдейра и колегите му.

Западната част на нейните ледници, вече е дестабилизирана и нейната съдба ще бъде неясна дори при реализация на всички климатични инициативи. Във всеки случай учените предсказват, че морското равнище по-скоро ще се повиши с няколко метра в резултат на топенето антарктическите ледове дори ако нищо лошо не се случи.

Главният проблем се заключава в това, че климатолозите преди изобщо не са разглеждали Антарктида като един от главните източници на повишаване на морското равнище – тази роля учените отдавали на ледниците в Гренландия и ледения щит на Арктика, които се намират в доста по-нестабилно състояние.

Изчисленията на Калдейра и сие показват, че ледената броня на Антарктида се явява толкова пълноправен играч в тази катастрофа, както и северните ѝ събратя.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори