Кислород на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Спектърът на атомарния кислород, открит от SOFIA, наложен върху снимка на Марс.
© SOFIA/GREAT/NASA/DLR/USRA/DSI/MPIfR/Rezac et al.
Антония Михайлова

Още през 70-те години на миналия век автоматичните станции „Викинг“ и „Маринър“ са открили присъствието на кислород в марсианската атмосфера, но оттогава никой не е провеждал подобни измервания и изследвания.

Сега съвместна мисия на НАСА и Немския аерокосмически център отново е регистрирала атомарен кислород в горните слоеве на атмосферата на Марс, но този път – с помощта на модифициран самолет, а не на космически кораб.

Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA) представлява „Боинг 747“, оборудван със 100-дюймов телескоп и инструменти, благодарение на които обсерваторията е способна да изучава Далечния космос.

Тя лети достатъчно високо, за да може телескопът и останалите инструменти да не изпитват изкривяване заради земната атмосфера, но и не толкова високо колкото изследователските спътници.

С помощта на SOFIA учените са открили свидетелства за присъствието на атомарен кислород в марсианската атмосфера, но интересното е, че те са открили едва половината на това, което са очаквали.

Възможно е ниското съдържание на кислород да е фиксирано поради естествени вариации в самата марсианска атмосфера, което не може да се твърди със сигурност и е необходимо да се изчакат резултатите от бъдещи изследвания.

Статия, посветена на изследването, е публикувана в изданието Astronomy & Astrophysics.

За разлика от Земята, където атмосферата се състои от 78% азот и 21% кислород, атмосферата на Марс (или поне това, което е останало от нея) според прогнозите се състои от 95% въглероден диоксид и едва 0,13% кислород.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори