Китайският луноход откри вода на повърхността на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайският лунен спускаем апарат Chang’e-5 откри вода на повърхността на Луната, което е първият път, когато учените са открили на място доказателства за наличието на вода на земния спътник.

В проучване, публикувано в Science Advances, китайски изследователи твърдят, че спускаемият апарат е открил признаци на водни молекули или хидроксил, близък химически братовчед на H2O.

Chang’e-5 използва спектрометър, за да анализира състава на реголита в непосредствена близост до мястото на кацане. Установено е обаче, че по-голямата част от почвата има концентрация на вода под 120 части на милион, което прави повърхността на Луната много по-суха от тази на Земята.

Китайски учени смятат, че повечето от молекулите са дошли на Луната чрез процес, наречен имплантация на слънчев вятър. Заредените частици от слънцето изтласкват водородни атоми към лунната повърхност, където по-късно се свързват с кислорода, за да образуват вода и хидроксил.

Проучването се основава на констатациите на НАСА, публикувани през 2018 г., когато са открити доказателства за вода върху осветените от слънцето повърхности на Луната с помощта на въздушен инфрачервен телескоп.

В продължение на десетилетия учените вярваха, че Луната е напълно суха поради почти несъществуваща атмосфера. Без атмосфера, вярваха учените, там няма нищо, което да предпазва водните молекули от суровата слънчева радиация.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори