Китай е инвестирал над 360 милиарда долара за развитие на своята ЖП мрежа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нови влакове стрели тръгват в Китай. Преди време рекордът за най-бърз влак беше постигнат в Китай. След нелепа и трагична катастрофа китайците забавиха темпото. Днес обаче, те са готови за нови рекорди.

През септември в Китай ще бъдат представени няколко нови влака, като всички ще се движат със скорост достатъчна за да се постигне нов световен рекорд за скорост.

Преди споменатата катастрофа, редица влакове в Китай се движеха със скорост от 350 км/час. След инцидента скоростта беше намалена на 250-300 км/час. Сега, на 21 септември предстои отново връщане на скорост от 350 км/час, като на отделни участъци новите влакове ще са способни да постигнат до 400 км/час.

За сравнение бъдещият Хайпърлууп (Hyperloop), промотиран и от фирмата на Илън Мъск, наскоро опитно постигна скорост от 308 км/час, макар че на теория се смята, че може да постигне в бъдеще до 1200 км/час.

Това обаче в доста по-далечно бъдеще, защото все още не е изградена инфраструктурата за това ново превозно средство.

Според Джад Жиан, университетски професор и водещ изследовател на китайските високоскоростни влакове, за да се намали опасността от инциденти трябва да се съкрати броя на супервлаковете, които се движат по едно и също време.

Днес железопътната мрежа в Китай е сред най-развитите в света, като страната има над 20 000 км високоскоростен релсов път, като до 2020 г. ще бъдат построени още над 10 000 км. През последните 20 години в Китай са инвестирани над 360 млрд долара за развитие на ЖП транспорта.

Категории на статиите:
HiTech

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори