Китай изравнява планините със земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Политиката на масираното унищожаване на масивите може да предизвика екологична катастрофа в Поднебесната империя, алармират еколози.

Практиката на масирано унищожаване на планини и хълмове за разчистване на жизнено пространство за нови градове и села, която се провежда от властите в Китай в последните години, може да предизвика мащабна екологична катастрофа.

Това ще се случи, ако инженери и власти продължават да игнорират съветите на учените, бият тревога китайски еколози, публикували призива си към властите на КНР в сп. Nature.

Китай се явява най-населената страна в света и третата по площ. Около една трета от територията му заемат подножията на Тян Шан, Хималаите и други планински вериги, и горе-долу същата част се пада на различни планински плата, хълмове и други възвишения.

По тази причина КНР се бори с проблема за пренаселване на градовете, тъй като няма къде да се строят нови населени пунктове. В последните години властите на много провинции и големи мегаполиси започнали да разширяват жизненото пространство, унищожавайки планините и хълмовете край градовете.

Цзянху Ю и колегите му от университета на Сиан се опасяват, че ако властите в страната не започнат да отчитат мнението и съветите на експертите в областта на екологията и тераформирането, тази политика неминуемо ще доведе до техногенна катастрофа.

Учените сравняват процеса по премахване на планинските върхове и хълмове с опасна за живота хирургична операция, която „хирурзите“ инженери провеждат върху земната кора, без да отчитат геоложките и екологичните особености на местността.

За пример те посочват работата, провеждана в околностите на град Янан в провинция Шанси в Централен Китай. Подножията на хълмовете и планините в околностите на града, където се намира мавзолеят на легендарния Жълт император Хуанди, се състоят от льос – крехка и пореста планински порода, се разрушават с въздействието на вода.

По тази причина продължителните дъждове в района на Янан могат да доведат до разрушаване на сгради и до по-сериозни катастрофи, в случай че властите на града започнат да застрояват „новопридобитите“ райони.

Мащабите и размахът на подобни проекти допълнително усложняват подобни проекти за тераформиране – днес нито една страна в света не се опитва да изравнява хълмове с височина 100-150 метра. Няма никакви стандарти за екологична и технологична безопасност, които биха помогнали на китайските инженери и строители да избегнат проблемите при премахване на хълмовете и строителството на градски квартали на тяхно място.

Масираното разширение на „жизненото пространство“ вече е довело до изключително негативни екологични последствия за Янан и други китайски градове. Според учените в тези градове отдавна цари постоянен кафяв смог от микроскопични прахови частици.

Този прах се появил в атмосферата благодарение на това, че инженерите провеждат изкопни работи в сухи и ветровити дни, без да използват вода. В добавка практиката за „подстригване“ на горските масиви по склоновете на унищожаваните планини или хълмове може да предизвика опустошаване и ерозия на почвите на съседни ферми и земеделски земи.

Местните власти предпочитали да игнорират съветите на еколозите, икономистите и строителите, тъй като тяхната намеса в проектите по тераформиране обикновено значително повишават разходите, намаляват печалбите и значително задържат тяхното осъществяване.

Проблемът се задълбочавал от това, че правителството на КНР и местните власти отделяли изключително малко средства за научните институти за изучаване на проблемите, които може потенциално да възникнат при тераформирането.

Освен това самите научни организации на Китай много рядко си сътрудничат помежду си и обменят данни, което също пречи на съставянето на пълна картина на екологичните последствия от премахването на планини и хълмове.

Авторите на статията призовават китайското правителство да обърне внимание на тези екологични проблеми и да разшири финансирането на научни изследвания, посветени на последствията от разширяването на „жизненото пространство“. Както отбелязват изследователите, необходимо е да се включат експерти от геоложките служби на САЩ и Европа, които имат опит в тази област.

Дори ако тази идея срещне отклик във властовите кръгове на Пекин, то за нейната реализация ще бъдат необходими няколко години, а междувременно ще бъдат премахнати още няколкостотин планини и хълмове.

По тази причина еколозите настояват строителните компании, изпълняващи тези проекти, да поливат почвата с вода преди копаене и отново да засаждат дървета на новопридобитите територии, което да намали екологичните щети от строителните работи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори