„Магически кръгове” ревниво пазят тайната си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dr. Stephan Getzin/UFZ
Антония Михайлова

Учените се оказаха безсилни да обяснят образуването на „магическите кръгове“ из пасищата на Намибия.

Стриктното подреждане на плешивите участъци говори за това, че може да става дума за борба за вода.

Нашата планета изобилства от природни загадки, свързани с необяснима поява на различни геометрични фигури или дори звуци, причината за които остава неясна в продължение на десетилетия.

Често, за да открият тайната на една или друга природна аномалия, учените имат нужда от години, а успехът винаги може да се оформи във вид на публикация в научно списание и е обречен на популярност и цитиране.

Но отрицателният резултат от многогодишни изследвания също е резултат, който прави подобни природни феномени още по-тайнствени.

„Магическите кръгове“, които се формират на сухите пасища в Централна Африка, и най-вече в Намибия, привличат вниманието на учените от десетилетия. Кръговете, напомнящи на лунички, представляват области, лишени от растителност. Диаметърът на най-малките е няколко метра, а на най-големите – до 20 метра.

По краищата на повечето от тях обаче се наблюдава по-буен растеж на трева, отколкото средно по пасището. „Макар учените от десетилетия да се опитват да обяснят загадката, тайната остава неразкрита“, казва д-р Стефан Гетцин от Центъра за екологични изследвания на общността „Хелмхолц“ в Лайпциг.

За обяснение на аномалията били издигнати редица хипотези. Едни учени смятали, че кръговете са дело на термити, които изгризват корените на тревата и предизвикват нейното загиване. Други били на мнение, че става дума за газове, които се отделят от дълбините на земята.

Трети смятали, че за образуването на кръговете отговарят процесите на саморегулиране на самата трева – в полза на тази версия говорела липсата на кръгове на особено сухи места, където пасищата преминават в пустини. Така тревата, в условията на борбата на растенията за оскъдните водни ресурси, може да образува подобни пръстеновидни форми.

В изследване, публикувано в сп. Ecography, Гетцин, който изучава кръговете повече от 15 години, се обърнал към въздушни снимки на местността, за да разбере законите на тяхното разпределение и да открие доказателства в полза на една или друга версия.

Математическата обработка на снимките показала, че кръговете са разположени не случайно, като разпилени монети по пода, а образуват подредена еднородна структура дори на голяма площ.

„Появата на такива структури в природата е доста необичайно. За това е необходима работата на някакви регулиращи сили“, смята ученият. Разпределението на кръговете по повърхността не потвърждава версията за участието на термити.

В изследване, публикувано през 2013 година, термитите от вида Psammotermes allocerus били сочени като най-вероятната причина за образуването на кръговете само защото именно тези термити се срещат често в „магическите кръгове“.

„Но до днес няма нито едно доказателство, че социалните насекоми са способни да създават еднородно разпределение на структури на такива големи мащаби“, отбелязва изследователят.

В същото време, според авторите на изследването, и подземни газове също не могат да формират „магическите кръгове“. Учените са стигнали до извод, макар и не окончателен, че най-правдоподобно обяснение на кръговете са процеси, подобни на тези, които образуват „вещерските кръгове“ на дъното на Балтийско море.

Както дърветата в гората са способни да оцеляват само намирайки се на определено разстояние помежду си, постоянната борба за вода кара тревата да формира строга мрежа от кръгове.

Израелските колеги на Гетцин са моделирали на компютър подземната борба на растенията за вода и са получили подобна картина на наземното им разпределение.

„Сега разглеждаме това като най-убедително обяснение“, пояснява Гетцин.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори