Китай пусна в експлоатация новия радиотелескоп FAST – най-големия в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Най-големият радиотелескоп в света – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) започна да функционира в китайската провинция Гуейчжоу, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Диаметърът на рефлектора на FAST е 500 метра, т.е. с 200 метра по-голям от този на обсерваторията „Аресибо“ в Пуерто Рико. По думите на главния инженер на проекта Ван Цимин, разработеният и построен от китайски специалисти радиотелескоп ще е най-големият в света още 10-20 години, предаде Синхуа.

Над създаването на FAST се работи от 2011 г. Проектът е на стойност 1,2 милиарда юана (180 милиона долара). По време на строителните работи властите решиха да бъдат преселени над 9000 души, живеещи в селища, които са в радиус 5 км от радиотелескопа.

С помощта на FAST астрономите се надяват да наблюдават космически обекти, които се намират на разстояние 11 милиарда светлинни години. FAST ще бъде свързан с мощен суперкомпютър за обработване на голямо количество данни и едва доловими сигнали от далечни галактики.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори