Китай се готви за полет до Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китай разработва нов космически кораб, с който ще бъде възможно да се лети до Луната. Корабът ще може и да каца на повърхността на земния спътник. Това е ново доказателство за амбициозната космическа програма на Китай, който през миналата година изстреля толкова космически ракети, колкото и САЩ (22) и изпревари по този показател Русия (17).

Китайски медии цитират космическия инженер Жанг Бай Нян, който казва, че новият космически кораб ще бъде за многократно използване и на него ще има място за повече от един космонавт. Жанг сравнява китайският космически кораб с разработвания съвместно от НАСА и Европейската космическа агенция „Орион“, който най-вероятно ще лети за първи път с астронавти през 2023 г.

Досега в шестте си космически мисии Китай използваше капсулата Шен Жоу, създадена на базата на руския „Союз“ и можеща да приюти 3 космонавти.

Макар да влезе сравнително късно в космическата надпревара (Китай изстреля първият си космонавт през 2003 г.), страната има много амбициозна програма и на последната засега космическа мисия, двама космонавти бяха един месец на Китайската космическа станция миналата година.

Очаква се Китай да има до около пет години напълно функционираща нова космическа станция с постоянен екипаж на нея. Следващата цел е кацане на Луната.

Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори