Китайската космическа станция може да падне всеки момент?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© China Ntional Space Administrations
Антония Михайлова


Китайската космическа станция „Тиенгун 1“ приключва жизнения си път, смятат редица експерти. Проблемът е в това, че никой не знае с точност кога и къде ще падне тя. „Тиенгун 1“ (Небесният дворец) е първата космическа станция, пусната от Пекин.

Станцията е провела серия скачвания с космически апарати „Шънджоу“, от 2013 година е започнала наблюдения на Земята. През 2014 година събирането на данни за нашата планета е било прекратено.

Макар че китайските чиновници не са потвърдили, че дните на космическата станция са изтекли, експертите предсказват неконтролирано връщане на „Тиенгун 1“ на Земята.

По думите на Дин Чен, изследовател от Центъра за азиатски изследвания, фактът, че китайските власти мълчат за работата на станцията, може да означава, че „Тиенгун 1“ вече се намира в свободно падане.

Други експерти – напротив – смятат, че „Небесният дворец“ има още дълъг и щастлив живот. „Много шум за нищо“, казва Ти Ес Селсо от Центъра за космически стандарти и иновации, който твърди, че скоро височината на орбитата на станцията е била покачена. „Корекцията на орбитата е издигнала станцията по-високо от когато и да било по-рано“, отбелязва той.

Томас Дорман, чието хоби е да наблюдава спътниците, казва, че „Тиангун 1“ може да се намира в контролирано свободно падане. „Смятам, че Китай не е върнал станцията в плътните слоеве на атмосферата, за да се изхаби горивото ѝ и по естествен начин да се понижи. Тогава станцията ще бъде изгорена и това, което остане, ще падне на Земята.“

И все пак, ако „Небесният дворец“ действително плава на орбита без контрол, резултатите може да са катастрофални.

„Ще бъде много лошо, ако парчета от станцията паднат в населена местност… но има шансове отломките да се приземят в океана или в безлюден район“, отбелязва Дорман.

Независимо каква ще е съдбата на „Тиенгун 1“, Пекин планира да изстреля през септември станцията „Тиенгун 2“.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори