Климатичен скандал в американския Конгрес, NOAA отказа данни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Creative Commons
Антония Михайлова

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) отказа да предаде на американския Конгрес научни данни, свързани с наскоро публикувано изследване, в което климатолозите се усъмнили в забавянето на глобалното затопляне през XXI век, съобщава Nature.

Климатолозите отдавна се интересуват от причините за загадъчното „забавяне“ на измененията на климата, което се наблюдава от 1998 година. Засега сред учените няма единно мнение какво предизвиква това забавяне. Част от изследователите приписват тази роля на водите на Световния океан, които активно поглъщат въглеродния диоксид, а други – на антропогенните аерозоли в атмосферата на Земята.

Томас Карл (Thomas Karl) от Националния климатичен център за информация в Ашвил (САЩ) и колегите му в началото на юни публикували статия в сп. Science, в която твърдят, че това забавяне всъщност е фикция, породена от статистически грешки и смяна на методите за измерване на температурите в морето.

Това изследване заинтересувало редица конгресмени републиканци, които призовали NOAA да им предостави пълен комплект с документи, въз основа на които бил направен подобен извод. В тях, според законодателите, влизат не само данните от наблюденията, но и деловата и научна кореспонденция между членовете на групата, участваща в подготовката на статията за публикация.

Както обяснява Nature, поведението на членовете на Камарата на представителите било свързано с две неща – с това, че много републиканци не вярват в изменението на климата, и сравнително скорошния скандал „климатгейт“, възникнал след публикуването в мрежата на писма на климатолози, решили според климатичните скептици да скрият факта за забавянето на ръста на глобалните температури, което е започнало през 1998 година.

Когато от NOAA предали научните данни на депутатите, но отказали да разкрият кореспонденцията, един от авторите на инициативата – Ламар Смит, ръководител на комисията по въпросите на науката, космоса и технологиите, открито заявил, че учените „фалшифицират резултатите“ и пречат на работата на Конгреса.

Заплахите на Смит не убедили ръководството на NOAA и оттам продължават да отказват разкриване на данните. Подкрепили ги конгресмените демократи, които заявили за „натиск“ на Конгреса върху учените и за това, че работата на Карл и колегите му не се явява политическо заявление, а научен текст. Това не разочаровало Смит и той обещал да продължи борбата за истината.

„NOAA трябва да признае престъплението и да обясни защо нейните представители са сметнали за необходимо да подменят данните по такъв начин, че да получат резултат, необходим за осъществяването на екстремисткия климатичен дневен ред, изповядван от текущата администрация“, заявил Смит и обещал да „използва всички възможности, разрешени от Конституцията“, за разрешаване на ситуацията.

РИА Новости

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори